Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Érthetetlen, hogy építési engedély kell a fóliasátrakra

E-mail Nyomtatás
Törvényjavaslat előkészítésére is kész a Fidesz annak érdekében, hogy egy jelenlegi minisztériumi rendelet ellenére ne kelljen építési engedély a fóliasátrakhoz. A legnagyobb ellenzéki párt szerint ugyanis emiatt országszerte 20-30 ezer család kényszerül akár 200 ezer forintos plusz költség, vagy milliós bírság kifizetésére. Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: egy tavaly év végi minisztériumi rendelet szerint a gyümölcs-, zöldség- és növénytermesztéshez használt fóliasátrak felépítéséhez is építési engedélyre, vagy kötelező bejelentésre van szükség, ha azok fél évnél tovább állnak. A két típus között egyébként árnyalatnyi a különbség, a procedúra nagyjából 150-200 ezer forintos költséggel jár. A Fidesz számításai szerint az új rendelet nagyjából 20-30 ezer, mezőgazdaságból élő családot érint, főként a Dél-Alföldön.

Akkor nincs szükség sem engedélyre, sem bejelentésre, ha a fóliasátrat hat hónapnál rövidebb időre tervezik, vagy belterületen épül és nem éri el a 100 négyzetméteres nagyságot, illetve a hatméteres magasságot. Az ellenzéki politikus szerint a szabályozás legkritikusabb pontja a féléves határidő. Korábban ugyanis éppen azért érte a környezetszennyezés vádja a növénytermesztőket, mert gyakran cserélték a fóliákat, ezért már olyanokat fejlesztettek ki, amelyek akár 3 évig is bírják.

Font Sándor elmondta azt is, hogy ahol már régebb óta áll a fóliasátor, ott június 30-ig kell fennmaradási engedélyt kérni. Ennek hiányában akár több millió forintos is lehet a bírság.

A Fidesz a rendeletet megalkotó önkormányzati és területfejlesztési, illetve a mezőgazdasági minisztertől vár magyarázatot. Amennyiben nem kapnak a héten érdemi választ, akkor a jövő heti szakbizottsági ülésre meghívják a két tárca vezetőit, vagy képviselőit és a rendeletet felülíró törvényjavaslat elkészítésére is készen állnak.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség