Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A Magosz az uniós támogatási rendszer ellen

E-mail Nyomtatás
Ha kell, a gazdák kikényszerítik, hogy vonják vissza azt a rendeletet, amely építési engedélyhez köti a fél évnél hosszabb időn át fennmaradó fóliasátrakat, tetemes kiadásra kényszerítve az ebben termelő családi gazdaságokat - fogalmazott Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke kedden sajtótájékoztatón. A Magosz tiltakozik az ellen is, hogy Magyarország már jövőre átvegye az EU új egységes mezőgazdasági támogatási rendszerét (SPS), amely szerintük kifejezetten hátrányos lenne az országnak, és amelyet a régi uniós tagok is módosítani akarnak.Elfogadhatatlan az a rendelet, amely építési engedélyt ír elő a hat hónapnál hosszabb ideig fennmaradó fóliasátrakra, a már meglévőkre pedig fennmaradási engedélyt - mondta Jakab István. Adataik szerint a rendelkezés 20-30 ezer családi vállalkozást érint, 3100 hektár fóliaterületet, amely alatt 440 ezer tonna zöldséget termesztenek évente 82 milliárd forint értékben - sorolta a Magosz-elnök. Szerintük érthetetlen, miért akarják tönkretenni a fóliás termelőket, akiknek a jó minőség következtében korlátlan a nemzetközi piacuk, s akik éppen most készülnek jelentős fejlesztésekre a már kiírt uniós pályázatok pénzéből.

Magyarország jövő év elejétől alkalmazni akarja az EU átalakított agrártámogatási rendszerét, az SPS-t, de a Magosz szerint teljesen hiányoznak ennek feltételei - közölte Jakab István. Az SPS-ben a korábbi támogatási összeget osztják szét, de másképpen. Az SPS ezután forgalomképes, tehát adható-vehető jog lesz, ami nem a földre szól, hanem a rajta végzett termeléshez kapcsolódik, akkor is, ha idővel abbahagyja az SPS jogosultja a termelést.

Jakab István szerint Magyarországon nincs történelmileg kialakult birtokszerkezet és bérleti rendszer, sem kialakult üzemi szerkezet, stabil családi üzemek. Nincs rendben a nyilvántartás, 900 ezer hektárról nem tudni, kié, ki használja, és 2,5 millió hektár osztatlan közös tulajdon van még mindig. Mindezen túl senki sem tudja, hány külföldi kezén mennyi föld van és milyen jogon - mondta a Magosz-elnök.

Ez a rendszer bonyolult, áttekinthetetlen, ezért a régi tagállamok is arra készülnek, hogy módosítanak rajta. Az SPS egyértelműen a nagygazdaságoknak jó, ha ezt veszi át az ország, az 2020-ig megmerevíti a jelenlegi viszonyokat - fogalmazott Jakab István. Szerinte azért is érthetetlen a kormány sietsége, mert az unió mezőgazdasági biztosa is azt ajánlja az új tagoknak, hogy 2013-ig ne vegyék át az SPS-t, hanem maradjanak a régi, földalapú támogatásnál, és addig készüljenek fel az új szabályokra.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség