Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Majdnem százezer facsemetét ültettek el Tardon

E-mail Nyomtatás

Hagyományteremtő szándékkal klímaerdőt ültettek csütörtökön a Borsod megyei Tardon, a Bükki Nemzeti Park területén. A Csemeték napján annyi új fát ültettek el, ahány gyermek tavaly Magyarországon született. A tervek szerint a települések már nyáron pályázhatnak új klímaerdők telepítésére.A tavaszi klímaprogram részeként csütörtökön összesen 97 600 facsemetét ültettek el a Borsod megyei Tardon, a Bükki Nemzeti Park területén. Magyarországon az elmúlt évtizedekben nem volt ekkora mértékű fatelepítés. A 10 hektáros klímaerdő egyben egy génbank alapját is jelenti, hiszen itt kapott helyet 60, a klímaváltozás által fenyegetett régi alma- és körtefajta 180 csemetéje is. Az 1880-as években hazánkban több mint 400 különböző almafajtát termesztettek, míg ma már csak 4-6 alma és körtefajta adja a termés jelentős hányadát.

A Csemeték Napja programot idén először rendezték meg hagyományteremtő szándékkal. Azért éppen 97 600 új fát ültettek el, mert tavaly ennyi gyermek született Magyarországon. A faültetés az újjászületés és növekedés szimbóluma, ezért a Csemeték Napján olyan gyerekek is részt vettek a szüleikkel, akik 2007-ben születtek. A faültetésre olyan ismert embereket is meghívtak, akiknek szintén a közelmúltban született meg a gyermekük, például Gubás Gabi és Janza Kata színésznők, Nyúl Zsuzsa (Zsu) és Rába Tímea televíziós műsorvezetők, valamint Novák Péter és Ganxta Zolee zenészek.

A Csemeték Napja programot a tervek szerint minden évben megrendezik, a Születés Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva, az Anyák Napja előtti szombaton. Ennek köszönhetően országszerte új klímaerdők születhetnek mindig annyi facsemetével, ahány csecsemő az előző évben született. A minisztérium várhatóan nyáron, pályázaton választja ki a következő évi Csemeték Napja fatelepítéseinek helyszíneit. A pályázatra olyan települések jelentkezhetnek, ahol legalább 1 hektáros szabad, beültethető terület található. 2009-ben legfeljebb tíz nyertes település között oszlik meg a faültetés; a települések a területet ajánlják fel, a fákat, a pénzügyi és a szakmai hátteret pedig a szaktárca biztosítja.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség