Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

ZUSCHLAG-ÜGY - ügyvédje szerint 50 milliót visszafizetett Zuschlag János

E-mail Nyomtatás

Ötvenmillió forintot utalt át a pályázatok kiíróinak a csalással gyanúsított Zuschlag János - ügyvédje legalábbis erről szóló dokumentumokat mutatott be a szerdai iratismertetésen. Az ügyészség most vizsgáljak ezek valóságtartamát, azt azonban nem, hogy honnan volt erre pénze.Ötvenmillió forint átutalásáról szóló igazolásokat mutatott be a Zuschlag János csalási ügyében megkezdődött iratismertetésen a volt szocialista politikus ügyvédje - mondta el a Független Hírügynökségnek csütörtökön Szabó Ferenc a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese. A pénzt a papírok szerint a korábbi uniós pályázatok kiírói kapták, köztük a Mobilitás Program, vagy az esélyegyenlőségi tárca. A volt politikus a gyanú szerint egyébként 60-75 millió forintos pályázati pénzzel nem tudott elszámolni.

Az ügyészek most azt vizsgálják, hogy a dokumentumok valósak-e - mondta Szabó Ferenc. Azt viszont nem ellenőrzik, hogy Zuschlag Jánosnak honnan volt ennyi pénze.

Szabó Ferenc leszögezte, hogy a pénz átutalása az ügy megítélését és a vád minősítését nem befolyásolja. A munka egyébként már finisében jár, az ügyész szerint tartani fogják a május 19-i határidőt, addigra lezárják a nyomozást.

Közben Zuschlag János ügyvédje kérte a gyanúsított szabadlábra helyezését is. Az ügyészség később dönt arról, hogy ezt kezdeményezik-e a bíróságnál.

A Zuschlag-ügy egy, a számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején. 2007 nyarára országos méretű lett az alapítványok és egyesületek ügye, amelyek az állami pályázatokon elnyert pénzek felhasználásával nem tudtak elszámolni.
Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője és kiskunhalasi képviselő volt. 2007 szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe, miután különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Zuschlag János egy március elején lezajlott kihallgatáson a korábban elismert politikai felelőssége mellett a büntetőjogi felelősségét is elismerte az ügyészségen. Ügyvédje, Kovács M. Gábor, a Független Hírügynökségnek akkor hangsúlyozta: védence azt mondta, hogy a pénzt nem magáncélra, hanem a Fiatal Baloldal különböző rendezvényeire költötték.

Zuschlag János volt szocialista politikust bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítják. Az ügynek összesen 16 gyanúsítottja van.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség