Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS - Berekesztették a közgyűlés ülését

E-mail Nyomtatás

Berekesztették a Fővárosi Közgyűlés ülését csütörtök délután, miután a XII. kerületi turulszoborról szóló előterjesztés vitájában a teremben megjelent demonstrálók többször is megzavarták Demszky Gábor beszédét. A bekiabálásokat az váltotta ki, hogy a főpolgármester a turul, illetve az egykori Turulszövetség által szimbolizált eszmékre hívta fel a figyelmet. A demonstrálókat többször is figyelmeztette az ülést vezető Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, de a bekiabálások nem maradtak abba, ezért berekesztette az ülést.Bekiabálások már az első hozzászóló, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes beszéde alatt voltak. A szocialista politikus azt mondta ugyanis, hogy a közgyűlésnek nincs lehetősége az emlékmű fennmaradása mellett határozni, miután a bíróság ez év március 4-én jóváhagyta a közigazgatási hivatal bontásról szóló határozatát. A főpolgármester-helyettes elmondta: támogatják viszont a XII. kerületi polgármesternek azt a javaslatát, hogy épüljön új emlékmű a II. világháború polgári áldozatainak. A kerület ezt az Alkotás utca, Csörsz utca és Győri út találkozásánál lévő fővárosi közterületen helyeztetné el.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere először arra kérte a demonstrálókat, hogy hagyják abba a kiabálást, a felkorbácsolt érzelmek nem segítik az áldozatokról való megemlékezést. Ezután kifejtette: másképp látja a jogi helyzetet, mint a főpolgármester-helyettes, a bíróság azért hagyta jóvá a bontási határozatot, mert eredetileg a főváros nem adott hozzájárulást a szoborhoz. Szerinte a közgyűlés megadhatja a fennmaradási engedélyt a turulszoborhoz, amely az új emlékmű elkészülte után a háború katonai áldozatainak emlékműve lesz. Az ellenzéki politikus nagy tapsot kapott a demonstrálóktól.

Demszky Gábor főpolgármester beszédében először azt hangsúlyozta, hogy a XII. kerület korábbi vezetői tudatosan követtek jogellenes gyakorlatot, amikor 2005-ben felállíttatták az emlékművet, bár a főváros nem adta meg ehhez az engedélyt. A bekiabálások akkor kezdődtek újra, amikor a főpolgármester a turul, illetve az egykori Turulszövetség által szimbolizált eszmékre hívta fel a figyelmet - például arra, hogy a szövetség már Szálasi előtt tíz évvel teljes "zsidótlanítást" követelt.

A demonstrálók tiltakozó bekiabálásai ettől kezdve egyre hangosabbak lettek, hiába figyelmeztették őket. Ezért az ülést vezető Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes berekesztette a csütörtöki közgyűlést. A városvezetőség ekkor - nem sokkal öt óra előtt - elhagyta az üléstermet. A képviselők és a demonstrálók többsége még 30-40 percig a teremben volt, de amikor egyértelművé vált, hogy a közgyűlés biztosan nem folytatódik, kiürült az épület.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség