Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Kökény Mihály: a szocialisták elismerik Székely Tamás szakmai tudását

E-mail Nyomtatás
Több pénzt kapnak a háziorvosok, mint amennyit a vizitdíj eltörlése után a leköszönő egészségügyi miniszter ígért - mondta csütörtökön Kökény Mihály. Az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának MSZP-s elnöke felhívta a figyelmet, hogy a kormány és a szakmai szervezetekkel egyeztetett finanszírozási javaslatokkal nem pótolni akarják a vizitdíjat, hanem elismerni és ösztönözni azokat az orvosokat, akik nagyobb szakmai tudással rendelkeznek illetve többféle ellátást nyújtanak. A vizitdíj eltörlése után Horváth Ágnes távozó egészségügyi miniszter azt mondta: körülbelül 4 milliárd forint van arra, hogy pótolják a háziorvosok kieső bevételeit. Kökény Mihály csütörtökön viszont már azt ígérte: a szakmai szervezetekkel aláírásra váró megállapodás ennél több pénzt jelent, de azt nem közölte, pontosan mennyit. Az egészségbiztosítási alap többletéből van erre forrás - tette hozzá.

Kökény Mihály azt is elmondta: ez nem kompenzáció, nem automatikusan pótolja a vizitdíjat. Az új rendszerben lesz olyan háziorvos, akinek várhatóan több lesz a bevétele, mint amikor a vizitdíjat szedte, de valószínűleg lesz olyan is, akinek kevesebb.

Az MSZP egészségügyi szakpolitikusa hangsúlyozta: ezeket a javaslatokat nem azért dolgozták ki, mert a Magyar Orvosi Kamara azzal fenyeget, hogy a háziorvosok felbontják az egészségbiztosítóval kötött szerződésüket, ha nem rendezik a finanszírozásukat. Kökény Mihály emlékeztetett: a vizitdíj eltörléséről szóló törvény írta elő, hogy április 30-ig megoldást kell találni a praxisok állami támogatási rendszerére, ezért gyorsultak fel a tárgyalások a szakmai szervezetekkel, és ezért várható, hogy a megállapodás egy héten belül tető alá kerül.

Az MSZP üdvözli, hogy Gyurcsány Ferenc is elfogadta ezeket a javaslatokat, miután csütörtökön a kormányt képviselő Székely Tamás beszámolt a kormányfőnek ezekről. A miniszterelnök egyetértését jelzi, hogy felhatalmazta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját az előkészített megállapodást aláírására.

A háziorvosok új finanszírozási rendszerét 3 lépcsőben, június 1-től, szeptember 1-től és január 1-től vezetnék be. A jelenleginél több pénzt kapnának azok az orvosok, akiknek például több szakvizsgája van, több beteg jogviszonyát ellenőrzik, illetve több biztosítottat küldenek szűrésre. Plusz pénzt kapnának azok az alapellátók is, akik vállalnák szakmai továbbképzésen lévő kezdő orvosok alkalmazását, és kiegészítő támogatással ösztönöznék azt, aki vállalná egy üres praxis betöltését. Csökkentenék a háziorvosok adminisztrációs terheit is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke nagyon felkészült szakember, akinek kiváló ismeretei vannak, és valamennyi szakmai partner elismeri hozzáértését - így reagált Kökény Mihály azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint Székely Tamás esélyes lehet az egészségügyi miniszteri posztra. A szocialisták körében közmegegyezés van abban, hogy a Székely Tamás kiválóan végezte mostani munkáját, ám az új miniszter kinevezéséről a miniszterelnök dönt majd - tette hozzá.

Hazugság volt azzal riogatni az embereket, hogy a vizitdíj eltörléséről szóló népszavazás kezdeményezői miatt működési zavar keletkezik az alapellátásban - reagált Kökény Mihály tájékoztatójára a Fidesz szóvivője. Szijjártó Péter szerint nem igaz, hogy nincs pénz a rendszerben - van, de az egészségügyi minisztérium nem az ellátásra, hanem luxuskiadásokra költi. Hozzátette: a mostani aláírásra váró megállapodás bizonyítja, hogy a Fidesznek volt igaza, mégiscsak van pénz. A szóvivő azért figyelmeztetett: "ne koccintsunk még a sikerre". Számos esetben ígért már valamit a kormány, amelynek aztán később a szöges ellentétét tette meg - fogalmazott a szóvivő.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség