Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Tájékozatlanok a fiatalok pénzügyi kérdésekben

E-mail Nyomtatás
Tájékozatlanok a 16-35 év közötti fiatalok a pénzügyi-gazdasági kérdésekben. A magánnyugdíj-, illetve az önkéntes nyugdíjpénztáruk kiválasztásánál sem a hozamelvárás az elsődleges szempontjuk - derül ki abból a felmérésből, amelyet az OTP Pénztárak készíttettek a Medián közreműködésével az öngondoskodásról. A fiatalok nem mérik fel az egyes pénzügyi szektorok jelentőségét még akkor sem, ha az az életüket közvetlenül befolyásolja, és közülük csak minden ötödik tekinthető komoly öngondoskodónak. A kutatás szerint a 16 és 35 év közötti, főállásban dolgozó fiatalok jelentős része nincs tisztában azzal, hogyan fogják majd megállapítani a nyugdíját. Sokan még mindig azt gondolják, hogy a kiszámítás alapja a munkában töltött utolsó öt év. Ugyanilyen tájékozatlanság állapítható meg az általános gazdasági folyamatok kapcsán is - derül ki a felmérésből.

A társadalmi ellátórendszerek közül az államiak általában jóval kevesebb bizalmat kaptak a fiataloktól, mint a tágabb értelemben vett magánintézmények. A vizsgált szektorok körében a magánnyugdíjpénztárak kapták a legjobb megítélést.

A fiatal munkavállalóknak csak 19 százaléka számít komoly öngondoskodónak - ők több pénztárnak is tagjai, anyagi helyzetük kedvező, és szívesen tartalékolnak hosszú távra. A válaszadók csaknem 60 százalékában meglenne a hajlandósága az öngondoskodásra, de kedvezőtlen anyagi helyzetük nem teszi ezt lehetővé. A fiatalok 21 százaléka a jelenlegi magas fogyasztás miatt beáldozza jövőbeli megélhetését - ez a csoport képes lenne az öngondoskodásra, de nem hajlandó rá.

Mind a magánynyugdíj-, mind az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a belépés motivációját többségében valamilyen "külső benyomás" jelentette, így főleg a munkahely vagy egy barát, ismerős, családtag ajánlása. Pénztárválasztásnál a hozamok csak sokadik szempontként szerepeltek a döntésben.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség