Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A lakossági jelzáloghitel-kamatok mérséklődése csak 2009-ben várható

E-mail Nyomtatás
A magyarországi lakossági jelzáloghitel-kamatok mérséklődésére csak 2009-ben lehet számítani, mivel az Európai Központi Bank és a Svájci Jegybank kamatcsökkentése várhatóan csak ez év második félévében várható - közölte Hegedűs Éva, a BG Hitel és Lízing vezérigazgatója.A Független Hírügynökséghez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet vezetője elmondta: a jelzáloghitel-piaci körülmények egyfelől indokolttá teszik a finanszírozók óvatosabb magatartását, másfelől a tavaly jelentős növekménnyel záró magyar jelzáloghitel állomány bővülésére számítanak ebben az évben is.

Hegedüs Éva szerint a magyar háztartások eladósodásának trendje a korábbi EU15 kevésbé fejlett országainak példáját követheti. Spanyolországban, Portugáliában 1995-től, Görögországban 2000-től a hitelkamatok csökkenése, a futamidő növekedése és a jövedelem emelkedése a háztartások hitelkeresletének élénkülését eredményezte, a törlesztési teher mérsékelt növekedése mellett.

A hazai jelzáloghitel piac jelentős változáson ment keresztül, meghatározóvá vált a hitelközvetítők szerepe. "Nem érezzük a fiókhálózat hiányának hátrányát, hiszen míg a piac meghatározó szereplői több száz bankfiókkal is 50-60 százalékos közvetítői arány mellett finanszíroznak, nem kiugró, hogy ez az arány nálunk 70 százalékra tehető" - jelentette ki Hegedűs Éva.

A saját értékesítési hálózattal nem rendelkező, e tekintetben speciális finanszírozónak mondható BG Hitel és Lízing 2007-ben 8,4 milliárd forintot helyezett ki, és az idei első négy hónapban folyósított hitelek összege is meghaladta a 4 milliárd forintot.

A trendszerű átalakulás oka a megváltozott vásárlói magatartás. Ma már az ügyfelek jelentős hányada nem csak egy bankkal áll kapcsolatban, s a hitelkihelyezés több mint fele a közvetítőkön keresztül történik, ahol a konstrukciók versenyképessége a döntő tényező. A BG Hitel és Lízing jövedelem alapú hiteleinek árazása számottevően alacsonyabb, mint a tisztán fedezet alapú hiteleké, s a hazai piacon e tekintetben jelenleg több százalékos tényleges különbség is megfigyelhető.

A BG H&L elsősorban a kevésbé kockázatos, jó fizetőképességű hitelfelvevőket célozza, így azok a hiteligénylők, akik magas rendszeres havi jövedelmet tudnak igazolni, svájci frank alapon például már 4,81 százalékos THM mellett juthatnak hitelhez, ami a piacon jelenleg az egyik legkedvezőbb ajánlat.

A Biggeorge's Holding tagjaként 2005. végén megalakult BG Hitel és Lízing hitel portfoliójának túlnyomó többségét az ingatlanvásárlási célú hitelek teszik ki, aminek mintegy 80 százalékát magánszemélyek részére folyósították.

Az általuk kínált lízing- és hitelkonstrukciók mind fedezet, mind jövedelem alapon elérhetőek. A finanszírozási konstrukciókat magánszemélyek, valamint gazdasági társaságok vehetik igénybe, új és használt ingatlanokra egyaránt, svájci frank, euro, illetve forint alapon.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség