Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Százezrek vesznek részt a csíksomlyói zarándoklaton

E-mail Nyomtatás
Több százezer zarándok vesz részt az idei csíksomlyói körmeneten. A szombati búcsúra az erdélyi katolikusokon kívül a világ minden tájáról érkezett hívők teljesen megtöltötték a "Nyereg"-nek nevezett völgyet.Budapestről pénteken különvonat indult a pünkösdi búcsúra, a szerelvényt az ipartörténeti érdekességként számon tartott 017-es számú, magyar címeres Nohab mozdony vontatta. A zarándokok utazásának megkönnyítéséért az Országos Útkezelő Társaság mintegy negyvenezer útmatricát helyezett el az ország különböző üzemanyagtöltő állomásainál, a búcsú körzetében pedig százezer matrica áll a gépkocsivezetők rendelkezésére.

A búcsút követően május 11-én, Pünkösd vasárnapján Gyimesbükkön a történelmi Magyarország legkeletibb őrházának felújított - ma már használaton kívüli - épületét is átadják. A Magyar Királyi Vasutak 30-as számú őrháza elé gurul majd be a zarándokok különvonatát vontató - 1963-ban üzembe helyezett svéd gyártmányú mozdony.

A román állam által egy magánszemélynek eladott, majd a helyi önkormányzat tulajdonába került őrház épületének helyreállítását a gyimesbükki önkormányzat, valamint erdélyi és magyarországi civil szervezetek végezték el. Az épületet egyébként a hajdani magyar vasúti szabványoknak megfelelően hozták rendbe.

A környéken egyébként a zarándokok elszállásolása lendítette fel egyebek között a turizmust is, a Hargita megyében a szállodákban, motelekben, panziókban és falusi vendégfogadókban több a szálláshely, mint más, szintén turisztikai potenciállal rendelkező megyében. Az egyszeri zarándokokból visszajáró vendégek lettek, akik az év más időszakában is felkeresik a környéket.

Csíksomlyón már a kommunizmus idején is tartottak körmenetet. A zarándoklatra ekkor még csak magánúton lehetett elmenni, szervezetten nem. Az 1990-ben tartott első szabad búcsún 80 ezren voltak, ez a szám évről évre nőtt, múlt évben 4-500 ezerre becsülték a résztvevők számát.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség