Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Megalakulhattak az új minisztériumok

E-mail Nyomtatás
200 igen és 142 nem szavazattal keddi ülésén megszavazta az Országgyűlés a minisztériumok felsorolásáról szóló 2006-os törvény módosítását, amelynek az elfogadásával lezárulhat a kormány szerkezetének átalakítása. A módosítás értelmében három új minisztérium jöhet létre, valamint ismét lehet két államtitkár egy tárcán belül.A törvényjavaslatot az MSZP frakció mellett megszavazta az SZDSZ képviselőcsoportja is. Nem tartózkodott azonban a teremben Kóka János, pártelnök-frakcióvezető és Molnár Lajos sem, aki korábban levélben azt kérte szabad demokrata képviselőtársaitól, hogy ne voksoljanak igennel a kormánystruktúra átalakítására. Szintén megszavazta a módosítást a miniszterré váló Gyenesei István, független képviselő, sőt a korábbi fideszes, ma már független honatya Lengyel Zoltán is. A kormányzati struktúra átalakítását a Fidesz, a KDNP és az MDF nem támogatta.

A törvénymódosítás értelmében Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), továbbá az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) helyén három új minisztérium jön létre: az infrastrukturális ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM), a gazdaságfejlesztési ügyekért felelős Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM), illetve az önkormányzati és az önkormányzatokhoz szorosan kapcsolódó más ügyekért felelős Önkormányzati Minisztérium (ÖM).

További változás, hogy a törvény lehetővé teszi a szakállamtitkárokon felül a jelenlegi egy helyett két államtitkár kinevezését is ugyanazon minisztériumba.

Gyurcsány Ferenc április végén jelentette be, hogy átalakítja kormánya szerkezetét és személyi összetételét is, miután az SZDSZ kilép a koalícióból. Az akkor megnevezett hét új miniszter közül hatan múlt héten letették esküjüket a parlamentben és munkába léptek a még életbe lépő minisztériumi rendszerben.

Eszerint Székely Tamás az Egészségügyi Minisztériumot (EüM), Szűcs Erika a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot (SZMM) Szabó Imre pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot (KvVM) vezetését vette át, Molnár Károly pedig az innovációért és kutatásfejlesztésért felel tárca nélküli miniszterként dolgozik.
Ezen kívül Szabó Pál is letette az esküt mint a GKM vezetője, Bajnai Gordon pedig maradt az ÖTM élén.

A keddi törvénymódosítás elfogadásával Bajnai vezeti az NFGM-et, Szabó Pál pedig a KHEM-et, valamint utolsóként Gyenesei István is leteheti miniszteri esküjét az ÖM élén.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség