Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Budapesten tanácskoznak Európa legnagyobb múzeumainak vezetői

E-mail Nyomtatás
A Szépművészeti Múzeum meghívására Budapesten tanácskozik pénteken a világ legnagyobb múzeumainak vezetőit tömörítő úgynevezett Bizot-csoport európai szekciója. A Parlamentben lesz az ülés. A csoportba tartozó európai múzeumok jelentőségét mutatja, hogy évente összesen csaknem 60 millió látogatót fogadnak.A Bizot-csoportot 15 évvel ezelőtt Irene Bizot francia gófnő alapította. Tagja például a párizsi Louvre, a Museé d'Orsay, a Pompidou Központ, a szentpétervári Hermitage, a British Museum, a madridi Prado, a bécsi Kunsthistorisches Museuma, a moszkvai Puskin Múzeum vagy az amszterdami Rijksmuseum. A budapesti konferencián 31 európai múzeum képviselői vesznek részt.

A Bizot-csoport feladata a vezető múzeumokat érintő közös stratégia kidolgozása. A műtárgyak nemzetközi kölcsönforgalma, a múzeumok vásárlási politikája, az illegális műkincs-kereskedelem, az intézmények fejlesztési lehetőségei és az Unesco-t érintő közös irányvonalak kidolgozása is a szakmai testület javaslatai alapján történik.

A Szépművészeti Múzeum egyedüli magyar intézményként 2006 óta tagja a Bizot-csoportnak. A magyar múzeum az utóbbi években nemzetközi mércével mérve is jelentős sikereket könyvelhetett el: az elmúlt évben a 764 ezer látogatójával bekerült a világ ötven leglátogatottabb múzeuma közé.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség