Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Az utóbbi idők legnagyobb bombája került elő Budapesten

E-mail Nyomtatás
A tűzszerészeknek az elmúlt tíz évben nem volt dolguk akkora bombával, mint amekkorát csütörtök délután hatástalanítottak a fővárosi Lágymányosi hídnál lévő Infoparkban - tudta meg a Független Hírügynökség Hajdú Gábor tűzszerész alakulatvezetőtől. Az egytonnás robbanószerkezet egy építkezésen került elő. A hatástalanítás idejére a park 2 kilométeres körzetét lezárták, az épületeket pedig kiürítették, köztük a pesti oldalon lévő Nemzeti Színházat.A szakember elmondta, hogy az Infoparkban talált óriásbombát az amerikai csapatok dobták le a második világháborúban, de a vizes, lápos talajon nem robbant fel. A háború után a mocsaras részt feltöltötték, a bombák pedig azóta a földben lapultak.

A tűzszerészek utasítására a rendőrök két kilométeres sugarú körben mindenkit evakuáltak csütörtökön, a bombának ekkora ugyanis a hatótávolsága. Két gyújtószerkezetet kellett kiszerelni a szakembereknek: egy orr- és egy fargyújtót. Ezeket a helyszínen felrobbantották, majd a bombatestet daruval emelték fel, és a központi gyűjtőbe vitték.

Noha évente még mindig több ezer darab háborús bombát hatástalanítanak itthon, ekkorát a 90-es évek közepén találtak utoljára, akkor egyszerre három ilyen került elő.

Szerdán kora délután egy kisebb, 500 kilós bombára bukkantak ugyanezen az építkezésen az Infoparkban. Ezt a második világháborús bombát is a helyszínen hatástalanították, maradványait a gyűjtőbe vitték. Legutoljára az északi vasúti összekötő híd lábánál került elő az elmúlt év végén két darab olyan féltonnás bomba, amelyet szerdán találtak az Infoparkban.

Hajdú Gábor tűzszerész alakulatvezető hozzátette, hogy a területet nem lehet átvizsgálni, mivel annak idején máshonnan származó földdel származó földdel töltötték fel a talajt, a fémérzékelők folyamatosan "bejeleznek". Ha az építkezésen a munkások újabb bombára bukkannak, a tűzszerészek természetesen újra visszatérnek. Arra a kérdésre, hogy lehet-e még hasonló veszélyes szerkezet az Infoparkban, a szakember úgy válaszolt, hogy remélhetőleg nem, mivel elvileg a teljes, korábban feltöltött területről kitermelik a földet.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség