Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

5 százalék feletti reálbér-emelkedés az első negyedévben

E-mail Nyomtatás

Az év első három hónapjában ismét tekintélyes mértékben, 5,2 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek a nemzetgazdaságban a KSH május 21-ei reggeli gyorstájékoztatója szerint.

Ezzel 27 hónapja folyamatosan növekednek a reálbérek Magyarországon. A versenyszférában – a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál – továbbra is magas szintű, 59 ezres létszámbővülés ment végbe 2014 márciusához képest.

 

Nemzetgazdasági szinten a bruttó kereset 239 300, a nettó kereset pedig – családi kedvezmény nélkül – 156 700 forint volt január-márciusban, ami a változatlan adórendszer következtében egyaránt 4,1 százalékos emelkedést jelent éves alapon. A családi kedvezményt is figyelembe véve a nettó keresetek átlagát 163 600 forintra becsüli a KSH.

 

A közfoglalkoztatás hatása nélkül a vállalkozásoknál 256 400, a költségvetési intézményeknél 237 100, míg a nonprofit szervezeteknél 229 300 forint volt a bruttó keresetek átlaga az első negyedévben.

 

A fogyasztói árak átlagosan 1 százalékos csökkenése következtében a reálbérek növekedése meghaladta a nettó bérnövekedést. Így nemzetgazdasági szinten 5,2 százalékkal, míg a közfoglalkoztatás hatása nélkül 4 százalékkal növekedtek az év első negyedében a reálkeresetek. A közfoglalkoztatással szűrt reálkereset növekedés a vállalkozási szférában 4,3 százalékos, a költségvetési szférában és a nonprofit szektorban egyaránt 3,3 százalékos volt január-márciusban. Mindeközben a közfoglalkoztatásban résztvevők reálkeresete is emelkedett egy év alatt 3,1 százalékkal.

 

A munkahelyek számának növekedése és a reálkeresetek folyamatos emelkedése kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetének stabilizálására, és hozzájárul a belső fogyasztási kereslet növekedéséhez is. A  gazdaság bővülésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek és az aktivitást ösztönző intézkedéseknek pedig döntő szerepe van a reálbérek tartós emelkedésében.

 

A KSH által közölt részletes adatok megtalálhatóak a www.ksh.hu oldalon.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség