Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Megérkezett a pénz a kórházakhoz

E-mail Nyomtatás

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár május 19-én aláírta a kórházak és az egyetemek részére azokat az egyoldalú jognyilatkozatokat, melyek lehetővé teszik az adósságrendezést. A végrehajtáshoz szükséges jogszabályi háttér a Magyar Közlöny legutóbbi számában került kihirdetésre. Az adósságrendezéshez szükséges források az ÁEEK által fenntartott kórházakba és az egyetemi klinikák számlájára megérkeztek. Az intézmények március 31-én lejárt tartozását a Kormány teljes egészében rendezi. Közlemény.

 

Mint ismeretes, a Kormány 1226/2015. (IV.20) határozata alapján 60 milliárd forint átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetésébe a kórházak adósságkonszolidációjának céljából.

 

Az ÁEEK az elmúlt hetekben sikeresen lezárta a tárgyalásokat a kórházi adósságkonszolidációban érintett legnagyobb beszállítókkal, a kórházaknak pedig legkésőbb június végéig kell lefolytatni a tárgyalásokat minden beszállítóval.

 

Az egészségügyi kormányzat legfontosabb célja az egészségügyi ellátórendszer megerősítése a minőségi betegellátás igényeire is figyelemmel, mely stratégiai cél eléréséhez szükséges mind az ellátórendszer intézményeinek konszolidációjához kapcsolódó feladatok, mind a kiemelt jelentőségű szakmapolitikai célok megvalósítása. Ennek érdekében a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent a 43/1999. (III.3.) Korm. rendelet módosítása, amely több, a betegellátás szempontjából fontos és pozitív változást hoz.

 

A rendeletmódosítás értelmében a közfinanszírozott CT, MRI diagnosztikai szolgáltatók számára rendeleti szinten kötelezővé válik, hogy a betegek számára - rosszindulatú daganatos kórkép klinikai gyanúja esetén - 14 napon belül a diagnosztikai vizsgálatot elvégezze.

 

Az egészségügyi kormányzat ugyancsak prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért több alkalommal fordított erre többletkeretet. 2014-ben 786,5 millió forintot, majd az év végén 1 milliárd forintot biztosított erre a célra. A várólista csökkentési program 2015-ben is folytatódik. Az egészségügyi kormányzat további 5 milliárd forint célzott többletforrást fordít a várólisták csökkentésére. A programba vont várólisták: Szürkehályog műtétek, gerincstabilizáló műtétek, epekövesség miatti beavatkozások, sérv műtétek, térdprotézis műtétek, csípőprotézis műtétek, ortopédia nagy műtétek, nyitott szívműtétek.

 

A többletforrás kontrollált felhasználásának hatásaként a várakozási idő minden egyes várólista esetében a szakmailag megengedett európai szintű várakozási időre csökken, ez kisebb műtétek esetén 2-3 hónapos várakozást jelent, de a nagyízületi műtétek esetében is teljesül az az elvárás, hogy fél éven belül elvégezhető legyen minden műtét. Annak érdekében, hogy a többletforrás felhasználásának eredménye a program célkitűzésének megfelelően és egyértelműen megmutatkozzon, az OEP a program keretében ellátott betegekről, illetve a várólisták adatairól az on-line rendszer adatai alapján rendszeresen elemzést készít.

 

 (EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség