Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

A Hungarikum Bizottság működéséről tartott előadást az FM helyettes államtitkára Debrecenben

E-mail Nyomtatás

Hajdú-Bihar megye az értékek otthona címmel rendezett konferenciát a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Debrecenben. Az eseményen a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a Hungarikum Bizottság működéséről.

A konferencia megnyitóján Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke mondott köszöntő beszédet. Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára előadásában felhívta a figyelmet arra a szellemiségre, ami a hungarikum törvény 2012-es megalkotásához vezetett. A helyettes államtitkár elmondta: a törvény létrejötte nem a kezdet volt, hanem egy fontos mérföldkő a nemzeti értékek megbecsüléséhez vezető úton.

 

Szakáli István Loránd rámutatott, a napokban emlékeztünk meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról, amely arra is figyelmeztet, hogy a magyarságot a történelme során számos olyan negatív hatás érte, ami a nemzeti önbecsülésünkben károkat okozott. A rendszerváltás előtt egy hamis internacionalizmus látszatában éltünk, akkor azt akarták velünk elhitetni, hogy kevesebbet érünk mint mások. A rendszerváltozás után átestünk a ló másik oldalára, minden olyan értékesnek tűnt, ami nem hazai. Ezt a kontraproduktív helyzetet ismerte fel néhány lelkes magyar értelmiségi, akik rájöttek, hogy meg kell változtatni az emberek gondolkodását, tevékenységüknek eredménye a hungarikum törvény megszületése.

 

A helyettes államtitkár kiemelte: tegnap az Országgyűlés elfogadta a 2012-es hungarikum törvény módosításait, amelyben már sikerült beépíteni az elmúlt három év gyakorlati tapasztalatait. A módosítás talán leghangsúlyosabb része, hogy a hungarikum törvény egy nemzeti törvény, teljes egészében a magyar nemzetről szól, éljenek azok a világ bármelyik pontján. A hungarikum törvény keretrendszert biztosít ahhoz a munkához amit hungarikum mozgalomnak nevezünk. Úgy tűnik ez a mozgalom sikertörténet, hiszen közel ötszáz településen jött már létre értéktár bizottság. Elindult egy olyan munka melynek során minden közösség elkezdte  számba venni, hogy mi az amire büszkék lehetnek. A Kárpát-medencében nincs olyan közösség melynek ne lenne rá jellemző értéke.  Adósak vagyunk a határon túli magyarsággal szemben, hiszen a hungarikum mozgalmat az országhatárokon túlra is ki kell terjesztenünk. A törvénymódosítás eredményeként  ők is a szerint  a logika szerint építhetik a Nemzeti Értékpiramist mint a határokon innen élők.

 

A helyettes államtitkár előadásban kiemelte, a Hungarikum Bizottság köztestületként és nem politikai testületként működik.  A hungarikum törvény módosítása után a dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elnökölt testület a jelenlegi 16 helyett 21 taggal működik majd. Tagjai között a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak is lesz delegáltja, hiszen a magyarság értékeinek külhoni, külgazdasági és külpolitikai, infokommunikációs és katonai hagyományőrzési vonatkozásai egyaránt vannak.

 

Szakáli István Loránd felhívta konferencia résztvevőinek figyelmét, hogy a Hungarikumok Gyűjteménye nem csak a hazai agrár- és élelmiszerkülönlegességeket tartalmazza, hanem a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait is. A Nemzeti Értékpiramis rendszerében az értékek gyűjtésében fokozatosság érvényesül, azonban ennek a piramisnak minden eleme egyaránt fontos. A 2014-ben kiírt hungarikum pályázat is ezt kívánta alátámasztani, ahol az alapszintű értékgyűjtés kapott kiemelt hangsúlyt. Fontos, hogy az értékgyűjtés az alap- és felsőoktatásban is megjelenjen, hiszen a hungarikum mozgalom sikerének hosszú távú fenntarthatósága hangsúlyozottan a fiatalokon múlik.

 

(FM Sajtóiroda)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség