Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Tovább kell mélyíteni a magyar-lett együttműködést

E-mail Nyomtatás

Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes 2015. június 11-én udvariassági látogatáson fogadta a lett Parlament Külügyi bizottságának delegációját, amely Ojārs Ēriks Kalniņš vezetésével konzultációk céljából érkezett Budapestre.

 

A találkozó során megerősítést nyert, hogy mindkét fél érdekelt a két ország közötti együttműködés elmélyítésében, ami a politikai kapcsolatépítés mellett, a kétoldalú gazdasági-kereskedelmi szálak erősítésében is meg kell, hogy nyilvánuljon. Egyetértés volt abban, hogy a kétoldalú árucsere forgalom növelése mellett olyan területekre is összpontosítani kell, mint például az IT szolgáltatások és az e-kormányzás. Az üzleti szálak erősítése érdekében fontos egymás jobb megismerése és az üzleti kapcsolati lehetőségek beazonosítása. További perspektivikus terület az idegenforgalom, amelynek bővítéséhez kedvező feltételül szolgál a Budapest és Riga között üzemelő közvetlen légi összeköttetés.

 

Dr. Szabó László miniszterhelyettes méltatta az Európai Unió Tanácsa lett elnökségének munkáját, amelynek köszönhetően számottevő előrelépést sikerült tenni számos kulcsfontosságú területen. Rövid eszmecserére került sor az EU és az USA közötti szabadkereskedelmet szabályozni hivatott TTIP tárgyalások egyes tartalmi elemeiről is, mely során megállapítást nyert, hogy e téren Lettország és Magyarország érdekei egybeesnek.

 

A magyar-lett kétoldalú kereskedelmi forgalom 2014-ben 215,9 millió euró volt, ez közel 30%-os növekedést jelent az előző évhez képest.  A dinamikusan bővülő magyar export 2013-hoz képest 35%-os növekedéssel 191,1 millió eurót ért el tavaly. A Lettországgal szembeni magyar kereskedelmi többlet 2014-ben kiemelkedő mértékben, 42%-kal emelkedett és így több mint 166 millió eurót tett ki. A látványos export-növekedés mindhárom fő termékkategóriára – élelmiszerekre, feldolgozott termékekre, gépek-gépi berendezésekre – jellemző volt, ezen belül is megduplázódott a magyar élelmiszer-kivitel.

 

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség