Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

A kormány erős szövetségesekre talált a debreceniekben

E-mail Nyomtatás

A kormány az országépítő munkában erős szövetségesekre talált a debreceniekben - jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter június 11-én a debreceni repülőtéren, amikor elhelyezték az épülő innovációs és inkubációs központ alapkövét.

A tárcavezető a több mint 1,34 milliárd forint európai uniós és magyar központi költségvetési támogatásból megvalósuló beruházás kapcsán elmondta: a kormány kiemelt projektként kezeli a debreceni nemzetközi repülőtér fejlesztését.

 

Emlékeztetett rá, 2010-ben a kormány elkötelezte magát arra, hogy újrateremti a magyar emberek jövőképét, visszaadja a munkába, a vállalkozásokba, a fejlődésbe vetett hitét.

 

A miniszter az elmúlt öt év jelentős eredményének nevezte, hogy "Magyarország a saját lábára állt", de - mint kifejtette - több lábra van szükség, ezért az ország fontos érdeke, hogy a ferihegyi repülőtér mellett legyen erős regionális repülőtere is.

 

A debrecenit ilyen repülőtérnek nevezte, amelynek a tulajdonosa és a működtetője is magyar, a fejlesztését állami és európai uniós források is segítik.

 

"A kormány elkötelezetten támogatja, hogy a debreceni repülőtér a régió legjelentősebb repülőtere legyen" - hangsúlyozta Seszták Miklós, megjegyezve, hogy a most épülő innovációs és inkubációs központ még versenyképesebbé és vonzóbbá teszi Debrecent a befektetőknek.

 

Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő bejelentette: a jövő évi költségvetésben először különítenek el 400 millió forintot nevesítve a debreceni, illetve a sármelléki repülőtér műszaki, katasztrófavédelmi, légtérfigyelési, valamint irányítási feladatainak támogatására.

 

A volt debreceni polgármester szerint öt év múlva milliós forgalmat fog lebonyolítani a reptér, de a jelenlegi utasterminál csak 300, legfeljebb 400 ezer utas kiszolgálásra képes.

 

A most épülő innovációs és inkubációs központ a jövőben utasterminálként is ki tudja majd szolgálni a megnövekedett igényeket - tette hozzá Kósa Lajos.

 

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere hozzátette: az, hogy a Wizz Air légtársaságnak bázisrepülőtere lesz az év végétől a debreceni, önmagában 200 munkahelyet teremt a repülőtéren.

 

A debreceni reptér sikere a magyar kormány, az önkormányzat és a működtető Xanga cégcsoport, illetve a város stratégiai partnere, a Wizz Air légitársaság együttműködésén nyugszik - tette hozzá.

 

Debrecen nem önmagának fejleszti a repülőteret: a légikikötő az ország keleti felének és Debrecen nemzetközi régiójának is a motorja lesz, amely mobilizálja a térség gazdaságát - szögezte le Papp László.

 

Váradi József, a Wizz Air légitársaság vezérigazgatója hozzátette: társaságuk "elkötelezte magát stratégiai alapon a debreceni repülőtér számára".

 

A vezérigazgató szerint Magyarország sokrétűbb annál, hogy csak Budapestről repüljenek. Az év végére Debrecenből már hat célállomás lesz elérhető - fűzte hozzá.

 

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta: a 2011-ben indult repülőtéri fejlesztés utolsó fázisa a innovációs és inkubációs központ, amellyel együtt összesen 25 ezer négyzetméteres beruházás valósult meg a légikikötőben.

 

A köszöntők után a résztvevők elhelyezték az új központ alapkövét a debreceni repülőtéren.

 

(MTI, NFM)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség