Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Aránytalan terhet vállal Magyarország a bevándorlás kihívásaiból

E-mail Nyomtatás

Az Európai Bizottság anyagai is igazolják, hogy Magyarország aránytalan terhet vállal a bevándorlás kihívásaiban - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a "Kormányinfo 12. Mit miért tesz a kormány?" című sajtótájékoztatón, melyet Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral tartott közösen.

 

Lázár János szavai szerint az unió is az egyik legsúlyosabbként értelmezi a magyar helyzetet, több mutatóban is a német, az olasz, a francia és a spanyol helyzethez méri a magyarországit. Példaként említette, hogy a 28 tagállam rangsorában Magyarország a második a menedékkérők száma, az egy főre eső GDP arányában és az ezer lakosra jutó menedékkérelem alapján is.

 

A júniusi statisztikát ismertetve elmondta, hogy júniusig az illegális határátlépők száma elérte az 54 ezret, és a hatóságok várakozásai szerint év végére 120-130 ezerrel kell számolni. A legfontosabb feladatként jelölte meg, hogy az Európa Tanács június végi ülése is megértse: Magyarország nem képes elviselni ezt az illegálisbevándorló-tömeget, ezért kérte a lakossági konzultációt és a törvényhozás segítségét.

 

A miniszter kitért arra is, hogy Ausztria és Németország 15 ezer embert kíván visszatoloncolni, miközben a magyar befogadó állomásokon néhány ezer, átmeneti befogadásra alkalmas hely van.

 

Lázár János kijelentette: Magyarország az elmúlt 25 évben minden menekültjogi egyezményt betartott és eztán is így tesz, de közös érdek, hogy a menekültstátussal senki ne élhessen vissza. Az ENSZ tervezett kampányát furcsának nevezte, mondván, senkinek nem a politikai menekültekkel van baja, hanem az illegális határátlépőkkel. Azokat Magyarország segíteni fogja, akiknek humanitárius vagy politikai katasztrófa miatt kell elhagyniuk hazájukat - szögezte le.

 

A miniszter üdvözölte, hogy az Európai Néppárt elutasította a Magyarország megbélyegzésére irányuló baloldali politikai akciót, és jelezte, hogy a kormány kész bármilyen vizsgálatra.

 

A plakátkampányra vonatkozóan dán, svájci, brit és ausztrál példákat is hozott, jelezve, hogy a magyarhoz hasonló üzeneteket fogalmaztak meg ott is anyanyelven. Ezek a tömeges bevándorlás megállítására, a munkavállalásra vonatkoztak, vagy hazatérésre szólították fel a bevándorlókat. Lázár János kiemelt egy osztrák példát is, amely olyan szlogeneket tartalmazott, mint "ne fizessünk állásunkkal az olcsó határon túli munkavállalók miatt", ne fizessünk mások helyett adót, nyugdíjat", "ne fizessünk havi 20 ezer forintot a családunk pénzéből". Emlékeztetett: ugyanezek voltak Gyurcsány Ferenc kettős népszavazásnál alkalmazott kampányszlogenjei is.

 

Ezzel összefüggésben a legmegdöbbentőbbnek ítélte, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek és volt kampányfőnökének, az Együttet vezető Szigetvári Viktornak az probléma, ha határon túli magyarok jönnek az országba, azzal viszont nincs bajuk, ha afrikai vagy koszovói illegális bevándorlók akarnak jönni. Ez nehezen feloldható ellentét - jelentette ki, hozzátéve: a mostani tiltakozások szervezői 2004-es viselkedésük alapján hiteltelenek.

 

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt fűzte hozzá: a 2014-es országgyűlési és önkormányzati választáson 12 alkalommal rongálták meg az MSZP vagy az Együtt plakátjait, és a pártok minden esetben felelősségre vonást követeltek a rendőrségtől.

 

 Csökkennek az állami vezetői juttatások, áttekintik az állami cégvezetők bérplafonját

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami vezetőket érintő, tervezett változtatásokat ismertetve kifejtette: kevesebben lesznek jogosultak államtitkári, helyettes államtitkári juttatásokra. Így például kiemelt egészségügyi ellátásban a jövőben csak a miniszterek és az államtitkárok részesülhetnek. A jövőben kinevezendő állami vezetők esetében megszűnik a lakásfenntartási térítésre való jogosultság, és szigorúan meg fogják vizsgálni, hogy az ingatlant kérelmező jogosult-e a lakásra, és ha igen, szolgálati ingatlant használhat majd. Megszüntetik a kormányüdülő-használati jogot is, az üdülőket, köztük a balatonőszödit, eladják - sorolta a lépéseket.

 

Pontosítják az utazási juttatásokat, a különböző biztosok és kormányhivatal-vezetők alacsonyabb kategóriájú gépkocsira lesznek jogosultak, és újraszabályozzák azt is, ki milyen komfortfokozatú repülőjegyet kaphat - részletezte Lázár János, aki azt mondta, mindezen intézkedéssel évi százmilliós nagyságrendű megtakarításra számítanak.

 

Emellett a kormány megvizsgálja az állami cégvezetőkre vonatkozó kétmilliós bérplafon intézményét, hogy az jelent-e bármilyen versenyhátrányt, van-e összefüggés a bérezés és az adott cég eredményessége között - közölte a miniszter, megjegyezve, hogy az ügyben meghallgatják a témában jelentést készítő Domokos László számvevőszéki elnököt.

 

Háttéranyag készül a tárcák vállalásainak teljesüléséről

 

A kormány munkájának értékelésével kapcsolatban a miniszter kérdésre válaszolva közölte: Orbán Viktor kormányfő kérésére először a Miniszterelnökség összeállít egy háttéranyagot a tárcák vállalásainak teljesüléséről, majd egyeztet a miniszterelnök a minisztereivel, és utána születnek meg a személyi döntések. Ezzel párhuzamosan tartalmi értékelést is végez a kormány, ennek sorvezetője a közelmúltbeli OECD-jelentés lesz, valamint a közszolgálati egyetem tanulmánya az állam működésének minőségéről.

 

Arra a kérdésre, hogy a Miniszterelnökségen lesznek-e szervezeti átalakítások, Lázár János azt mondta, várható helyettes államtitkári státusok megszűnése.

 

 Előterjesztés készül az orvosi karokról, nem lehetetlenülnek el a jogi karok

 

A sajtótájékoztatón felsőoktatási kérdések is szóba kerültek. Lázár János közölte: az Egészségügyi Tudományos Tanács, a Magyar Tudományos Akadémia és az érintett rektorok, dékánok bevonásával kormányzati előterjesztés készül az orvosi egyetemek helyzetének tisztázására. Ezzel kapcsolatban azt mondta: sokan vallják - ő is -, hogy növelné az ország versenyképességét és az egészségügyi ellátás színvonalát, ha önálló orvosi szakegyetemek léteznének.

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tervezett államtudományi képzéssel összefüggésben a tárcavezető közölte: ez nem azt jelenti, hogy a jogi karokon ne lehetne államtudományi képzés. A jogi karok dékánjainak tiltakozását azonban a kormány komolyan veszi, a miniszterelnök ezért utasította Trócsányi László igazságügyi minisztert és Patyi András közszolgálati egyetemi rektort, tárgyaljanak a dékánokkal. A kormány nem szeretné kellemetlen helyzetbe hozni a jogászképzést - tette egyértelművé Lázár János.

 

 A kormányfő soron kívüli tájékoztatást kért a Gripen-balesetek ügyében

 

Lázár János elmondta: a miniszterelnök soron kívüli tájékoztatást kért a Gripen-balesetekről Hende Csaba honvédelmi minisztertől, a tárcavezető jelentését a jövő szerdai kormányülésen hallgatják meg.

 

Kiemelte, hogy a szerdai balesetben Kádár Sándor őrnagy minden szolgálati utasítást betartva hajtott végre sikeresen egy veszélyes manővert, a kormány álláspontja szerint az a legfontosabb, hogy az egészségügyi állapota stabil. A Gripenek repülésének leállítása nem merült fel - szögezte le.

 

 Tisztázni kell az ORÖ ügyeit

 

A miniszter a tájékoztatón szorgalmazta az ORÖ költségvetési csalással összefüggő ügyeinek tisztázását is. Azt mondta: ha az érintettek loptak, csaltak, akkor a jogi, ha hazudtak, akkor a politikai felelősséget kell viselniük.

 

De azoknak a feljelentőknek is viselniük kell a felelősséget, akik az ORÖ-t vagy korábbi elnökét, Farkas Flóriánt próbálták lejáratni, s kárt okoztak a roma közösségnek azzal, hogy hasznos társadalmi programokat bombáztak alaptalan vélelmekre épülő feljelentésekkel - tette hozzá.

 

A tárcavezető veszélyes dolognak nevezte, hogy ha valaki az egyik legérzékenyebb társadalmi ügyben, a felzárkóztatásban próbálja megrendíteni a közbizalmat.

 

 A haza érdekében történt a Munkácsy-kép védetté nyilvánítása

 

Téma volt továbbá a tájékoztatón a Pákh Imre tulajdonában álló Munkácsy-festmény, a Golgota ügye, amelyről a miniszter úgy fogalmazott: bár nem a legsportszerűbb módon, de a haza érdekében nyilvánították védetté "váratlan sebességgel" a képet.

 

Hangsúlyozta: a múzeumi szakma teljes egyetértése mellett történt védetté nyilvánítással a festményt nem lehet kivinni Magyarországról. Megjegyezte, a magyar jogszabályok nem nyitnak lehetőséget bírósági útra, ahhoz pedig, hogy nemzetközi bíróságok e kérdést megítéljék, hosszú évek kellenek.

 

"Szerettük volna Pákh urat meggyőzni ezzel a barátságos lépéssel is, hogy minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: "zsarolni nem hagyjuk magunkat", arra nincs lehetőség, hogy a magyar állam a nemzetközi sztenderdektől eltérő nagyságrendű összeget fizessen a műalkotásért.

 

 A British American Tobacco és a Tabán Trafik Zrt. látja el a trafikokat

 

Azt is bejelentette, hogy a British American Tobacco és a Tabán Trafik Zrt. végzi a dohány-kiskereskedelmi ellátási feladatokat november 1-jétől. Tájékoztatása szerint a nagykereskedelmi tevékenységre 2014. december 24. óta a két cég tett közös ajánlatot.

 

Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a szerződést, 600 millió forint koncessziós díj fejében kösse meg. A szerződéskötést követően minden dokumentumot - köztük az ajánlattételi anyagot - nyilvánosságra hoz a nemzeti fejlesztési tárca.

 

Beszámolt arról is, hogy kormányhatározat született a Fővárosi Állat- és Növénykert felújításáról, amely a Pannon Park projekt megindítását is tartalmazza. Erre 25 milliárd forintot fordítanak a fővárosi önkormányzattal közösen, s további, várhatóan 7,5 milliárd forintba kerül a Fővárosi Nagycirkusz új épületbe költöztetése, amelyről később dönt a kabinet. A következő években így 170-200 milliárd forint lesz a városligeti beruházások értéke, ebből 2016 és 2018 között 155 milliárd forintot fordítanak a múzeumi negyed kialakítására és a meglévő infrastruktúra felújítására.

 

Lázár János kérdésre azt is tudatta: a kormány Homolya Róbert személyében külön megbízottat nevez ki az M4-es beruházás korábbi szakaszának lezárására és az elszámolásra.

 

Azt is megkérdezték a Miniszterelnökség vezetőjétől, hogy valóban átkerül-e a nemzetgazdasági tárcához az adóhivatal elnökének kinevezési joga, amire Lázár János nemmel válaszolt.

 

Lázár János egy korábbi tájékoztatón elhangzott kérdésre visszautalva beszélt arról, hogy egy módosító javaslat ismét lehetővé tenné a hirdetéseket a villanyoszlopokon. Kifejtette: korábban szerették volna megóvni az autósokat, motorosokat, hogy bármilyen reklám elvonja a figyelmüket a vezetéstől, azonban a KSH adatai alapján nem találtak összefüggést a balesetek és az oszlopokra feltett táblák között, így belátják, hogy korábban rossz döntést hoztak.

 

 (MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség