Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

A délvidéki magyarságon belüli egységre szólított Trócsányi László a Vajdaságban

E-mail Nyomtatás

A magyarságon és kifejezetten a délvidéki magyarságon belüli egységre szólított fel Szent István napi ünnepi beszédében Trócsányi László igazságügyi miniszter s a Szabadka melletti Palicson. A politikus a vajdasági központi ünnepségen kiemelte: "Magyarország elemi érdeke, hogy a határain kívül élő magyarok, a nemzetrészek egységben legyenek egymás között és egymással."

 

Hozzátette, hogy az egység kevesebb is, több is a teljes egyetértésnél. "Kevesebb, amennyiben nem zárja ki a nézeteltérést, vitát egyes kérdésekben, (…) több is mint az egyetértés, amennyiben mindezek ellenére és mindezeken felülkerekedve valósul meg" - mondta, majd úgy folytatta: a nagy célban kell egyetérteni, "a cél pedig a magyar nemzet megmaradása és lelki, szellemi, anyagi gyarapodása a Kárpát-medencében, kinek-kinek lehetőleg a szülőföldjén".

 

Megfogalmazása szerint a nemzet egységét a mindennapokban is meg kell élni, "egyébként üres szó marad".

 

"Meg kell értenünk egymást, még ha nem is értünk mindenben egyet. Párbeszédet kell folytatnia helyi szinten egyik magyarnak a másikkal" - hangsúlyozta Trócsányi László, feltehetően üzenve a vajdasági magyar pártoknak, amelyek között és azokon belül az utóbbi időben vita alakult ki.

 

Aláhúzta: "egység és sokszínűség nincs ellentmondásban, de csak akkor, ha a délvidéki magyarság erősítését szolgálja; az összhang egység és sokszínűség között akkor valósul meg, ha az egység nyitott, a sokszínűség pedig csak addig gazdagít, ameddig az egység szolgálatában áll".

 

Az igazságügyi miniszter kitért Szerbia európai uniós integrációjára, és az ebben a folyamatban megtett kisebbségi intézkedésekre, valamint a délvidéki magyarságot veszélyeztető elvándorlásra, illetve az Európai Unióra és azon belül Magyarországra nehezedő, egyre erősebb migrációs nyomásra, amelyet Szerbia is megérez.

 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke a vajdasági aktuálpolitikai kérdések között a migrációs válság kezelését emelte ki. Mint mondta: egyre több európai politikus ért egyet abban, hogy a migrációs válságra megoldást kell találni, és egyre hangosabbak azok, akik azt mondják, hogy a hatalmas, kiszolgáltatott és sajnálatra méltó, ugyanakkor kockázatot jelentő embertömeget nem kívánják befogadni országukba.

 

Kiemelte, hogy mára együttműködés alakult ki a szerbiai szociálpolitikai minisztériummal is a válság kezelésében. Aláhúzta, hogy Magyarország azért tudja határozottan kezelni a bevándorlók okozta helyzetet, mert megvan mindene, ami ahhoz kell, hogy "méltósággal képviselje a nemzetet".

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség