Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Újabb csúcson a foglalkoztatottság

E-mail Nyomtatás

Másfél éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon a KSH legfrissebb jelentése szerint. A 2015. május - júliusi időszakban a 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 139 ezerrel, 4 millió 224 ezerre nőtt.

Ezzel 23 éves csúcson van a foglalkoztatottság és több mint fél millióval többen dolgoznak hazánkban, mint a 2010-es kormányváltáskor. A munkanélküliség is tovább mérséklődött, jelenleg 6,8 százalékon áll, ami 11 éves rekordnak számít.

 

A 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya egy év alatt 2,6 százalékpontot javult, így 64,1 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében is egyaránt javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest közel 3,1 százalékponttal, 70,6 százalékra nőtt. A 15-64 éves nők foglalkoztatási rátája 2,1 százalékponttal nőtt, elérve egy újabb csúcsértéket: 57,8 százalékot. Ezzel együtt 1,1 százalékponttal javult a munkanélküliség is. Az elmúlt 5 évet vizsgálva 7,5 százalékponttal emelkedett a női foglalkoztatás, ami négyszer nagyobb az uniós átlagnál, emellett 3,4 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta is, míg az uniós átlag jelenleg magasabb az öt évvel korábbinál.

 

A 15–24 éves korosztály foglalkoztatási aránya 2,5 százalékponttal 25,5 százalékra javult, így közülük összesen 281 ezren dolgoznak.

 

Eközben a munkanélküliek száma 51 ezerrel, 306 ezerre csökkent, így a munkanélküliségi aránya az előző év azonos időszakához viszonyítva, 1,2 százalékpontos csökkenést követően 6,8 százalékra mérséklődött.

 

A kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak, kiemelkedő szerepe van a folyamatosan javuló munkaerő-piaci statisztikákban. A közelmúlt kiváló makroadatai további foglalkoztatás-bővülést jeleznek előre, amelyek kedvezően hatnak a költségvetésre és a háztartások fogyasztására is.

 

A részletes adatok a ksh.hu honlapon találhatók.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség