Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Az év első hét hónapjában 1,2 milliárd euróval nőtt a külkereskedelmi többlet

E-mail Nyomtatás

Az év első hét hónapjában hazánk áruexportja 8,3 százalékkal, míg áruimportja 6,9 százalékkal nőtt, így a január-júliusi külkereskedelmi többlet értéke elérte a 4,9 milliárd eurót. Ez 1,2 milliárd eurós bővülést jelent az előző évhez képest.

A júliusi előzetes adatok szerint az NGM becslése alapján az export volumene 5,4%-kal, míg az import volumene 3,3%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az államtitkár kiemelte: az, hogy az import növekedési üteme elmaradt az exportétól, tovább javította az eddig is kitűnő külkereskedelmi egyensúlyt - hangsúlyozta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a külkereskedelem júliusi alakulásáról közzétett KSH-adatokra reagálva.

 

Glattfelder Béla szerint a külkereskedelemi többlet az idén rekordot érhet el, az év első hét hónapjában elért aktívum egyértelműen az elmúlt évek egyik legjobb eredménye. Ez részben a magyar ipar és termelés erősödésének köszönhető, részben pedig az importárak csökkenése, az alacsony olaj- és energiaárak is segítik a külkereskedelmi többlet növekedését - fűzte hozzá.

Jól látható, hogy több feldolgozóipari termékek kivitele jelentős bővülést ért el az elmúlt időszakban. A járműipar mellett idén a gyógyszeripar is hozzájárult az export bővüléséhez, így egy egészségesebb szerkezetű növekedés volt megfigyelhető az áruforgalomban - mondta az államtitkár.

 

(MTI,NGM)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség