Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Magyarország minden európai jogszabálynak megfelelően jár el

E-mail Nyomtatás

Az Európa Tanács (ET) főtitkára megnyugodhat, Magyarország minden európai jogszabálynak és normának megfelelően jár el - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy Thorbjörn Jagland, az ET jelenleg Svédországban tartózkodó főtitkára a svéd távirati irodának nyilatkozva élesen bírálta a magyar migrációs politikát.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében emlékeztetett: a válsághelyzet bevezetése kapcsán, amelyet a tudósítás rendkívüli állapotnak nevez, Jagland kifejtette, hogy arról neki előzetesen írásos tájékoztatást kellett volna kapnia, mert "Európában nem lehet csak úgy rendkívüli állapotot bevezetni, és azt csinálni, amit akarunk".

 

A szeptember 15-én hatályba lépett rendelkezésekről a főtitkár elmondta: "aggódunk, nyilvánvaló, hogy Magyarországnak jogában áll megvédeni a határait, de olyan követelmény is van, hogy az embereket jogszerűen kezeljék. Az embereknek joguk van rendes bírósági eljáráshoz, a bírói ítéleteket a saját nyelvükön kell közölni velük. Azoknak, akik a hivatalos határátkelőhelyekhez érkeznek, joguk van védelmet kérni, és Magyarország nem küldheti vissza őket".

 

Ha az új magyar jogszabályok nem felelnek meg a genfi konvenció előírásainak, akkor módosítani kell őket - mondta. Jagland szerint "végső soron az Emberi Jogok Európai Bírósága is közbelephet, ezt már több ízben megtette". A főtitkár szerint az elmúlt napok történéseinek fényében fennáll az a veszély, hogy minden ország elkezdi lezárni a határait, és egymásra tolják a problémát.

 

Az emberek továbbra is jönni fognak, új, illegális utakat fognak találni, és ez nyilvánvalóan rosszabb, mint ha jogszerűen jönnének - vélte. Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország minden európai jogszabálynak és normának megfelelően jár el. Kiemelte: Magyarország megvédi a határait az illegális bevándorlástól, ugyanakkor biztosítja a menekültstátus iránti kérelmek beadásának lehetőségét, valamint a megfelelő ellátást a kérelem elbírálásának ideje alatt.

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség