Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Kettészakadt magyar gazdaság, kifulladt növekedési modell

E-mail Nyomtatás


A régió országai között Magyarországon kimagaslóan a legmagasabb, 3,4-szeres a különbség a külföldi és hazai vállalatok hatékonysága között. A rossz szerkezet részben tünete, részben oka a magyar gazdaság csökkenő versenyképességének és alacsony növekedési lehetőségének - mondta kedden Orbán Krisztián, az Oriens ügyvezetője, az általuk készített Kilábalás című tanulmány helyzetelemző első részének bemutató sajtótájékoztatóján.

A régió legnagyobb magyar tulajdonú, vállalat-felvásárlásokkal foglalkozó pénzügyi tanácsadójának vezetője szerint a torz struktúra elsősorban a rendkívül kedvezőtlen adórendszer és a foglalkoztatást visszafogó szociális rendszer eredménye. Ennek megváltoztatása nélkül Magyarország a következő évtizedben nem fog az Európai Unió átlagához közeledni, és tovább nő lemaradása a környező országok gazdaságával szemben.

Orbán Krisztián szerint egyszerre kell megoldani a költségvetési kiadások és a munkát terhelő adók csökkentését, illetve kezelni a munkakínálatot rontó tényezőket. Hozzátette:
a Kilábalás című tanulmány megoldásokat kínáló második részét, a konkrét, rövid távon is eredménnyel kecsegtető gazdaságpolitikai javaslataikat június 5-én ismertetik. A tanulmány további szerzői, Holtzer Péter és Vojnits Tamás az Oriens partnerei, és Barabás Gyula, az OTP ügyvezető igazgatója.

A tájékoztatón a magyar gazdaság meghatározó szereplői videó-interjúkban mondták el véleményüket a gazdasági növekedés problémáiról.

Simor András jegybankelnök szerint az ország fejlettségi szintjéhez képest kiugróan magas az államháztartási kiadások aránya, ami elsősorban a jelentős szociális támogatásokkal, az állam által vállalt gazdasági feladatok magas költségével és az államadósság kezelésére fordított kiadásokkal magyarázható. "A gazdaság növekedésének lassulását azért nem vettük időben észre, mert egy fenntarthatatlan, költekező költségvetési politika által támasztott kereslet ezt eltakarta a szemünk elől" - fejtette ki.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kifejtette: Magyarország akkor lehetne fenntarthatóan felzárkózó ország, ha évente átlagosan 2 százalékkal gyorsabb gazdasági növekedést tudna produkálni, mint az Európai Unió.

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár a növekedést befolyásoló tényezők közül a legfontosabbnak a gazdasági szereplők által a gazdaságpolitikába vetett bizalom hiányát tartja.

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója utalt arra, hogy a magyar gazdasági modell minden elemében eltér attól, amit a józan ész megkíván. Ha a jelenlegi helyzetet sikerülne legalább egy közepesen jó gazdasági környezetbe átfordítani, akkor Magyarországon óriási gazdasági fellendülés lenne.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség