Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

MAGOSZ: állítsák le az állami földek magánkézbe adását

E-mail Nyomtatás


A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) utoljára szólítja fel Veres János pénzügyminisztert és Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, hogy azonnal állítsák le az állami földek magánkézbe adását. Ellenkező esetben az érdekképviselet demonstrációs bizottsága megkezdi egy országos tiltakozó akció előkészítését - közölte Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója, sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Budai Gyula elmondta: pénteken összeül a szövetség elnöksége és ha addig nem kapnak megnyugtató választ, döntenek a demonstráció előkészítéséről. A MAGOSZ a Bábolna Zrt.-hez tartozó 12 ezer hektárnyi termőföld folyamatban lévő értékesítési pályázatainak tapasztalatai alapján attól tart, hogy az állami földek olyan vállalkozói körök kezébe kerülhetnek, akik mögött olasz és osztrák érdekeltségek állnak. A szövetség szerint a helyben lakó, mezőgazdasági termelést folytató magyar gazdák alkotta konzorciumoknak kellene adni a bábolnai földeket.

A szövetségi igazgató emlékeztetett arra, hogy a 60 éves múltra visszatekintő Bábolna Zrt. fizetésképtelensége miatt az állami tulajdonos ez év márciusában kezdeményezte a cég felszámolását. Így bizonytalanná vált a társaság által hasznosított saját és a haszonbérletbe vett földterületek művelése.

Budai Gyula a Bábolnához tartozó, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő környékén lévő 5 ezer hektáros termőföld folyamatban lévő értékesítési pályázatával összefüggésben közölte: több környékbeli gazdálkodó levélben kezdeményezte, hogy akár vásárlással, akár haszonbérleti formában készek hasznosítani a földterületeket. A szövetségi igazgató szerint azonban a gazdák két konzorciumának kevés az esélye, hogy megnyerje a földterületekre kiírt, immár harmadik pályázatot. Az agártárca válaszlaveléből nem az derül ki, hogy támogatnák a magyar gazdák vételi ajánlatát. A MAGOSZ attól tart, hogy a földeladási pályázatok feltételeit előre meghatározott befektetői körök "szájíze" szerint határozták meg.

Közeledik 2011, amikor az unióban lejár a külföldiek földvásárlási moratóriuma. Az állami termőföldek sorsát megnyugtatóan rendezni kellene, akkor ugyanis földárak a jelenlegi 6-8 szorosára is emelkedhetnek - emelte ki a MAGOSZ szövetségi igazgatója.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség