Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Magyarország fél évszázados szakmai tudásával segíti Szaúd-Arábiát az atomenergia bevezetésében

E-mail Nyomtatás

A magyar nukleáris szakemberek és az ipar számára egyaránt komoly szakmai elismerés, hogy részt vehetnek a szaúdi atomenergetikai programban – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a Magyarország és a Szaúd-Arábiai Királyság közötti, az atomenergia békés célú felhasználásáról szóló együttműködési megállapodás aláírásán.

A miniszter beszédében kiemelte: egy ország nukleáris iparának alapját a képzett humán erőforrás jelenléte képezi. Magyarország évek óta nagy hangsúlyt helyez az atomenergia bevezetését tervező országok szakmai segítésére, ami elsősorban a 30 éves üzemeltetési tapasztalat és 50 éves oktatási, kutatás-fejlesztési gyakorlat átadását jelenti – fejtette ki Seszták Miklós.

 

Hazánk nemzetközi szintű szakmai elismertségét jelzi, hogy Szaúd-Arábia a jelentős nukleáris iparral rendelkező globális beszállító országok – Franciaország, Kína, Dél-Korea és az Oroszországi Föderáció – mellett Magyarországgal is atomenergetikai együttműködést kezdeményezett 2012-ben. A most aláírt megállapodás lehetőséget biztosít az atomenergetika területét érintő tudományos és műszaki információk, szabadalmak, technológiák megosztására, kutatók, mérnökök és műszaki szakemberek cseréjére, képzési programok, közös kutatócsoportok szervezésére és műszaki segítségnyújtásra.

 

A Szaúd-Arábiai Királysággal kötött megállapodás a 2011-ben meghirdetett, a makrogazdasági stabilitás fenntartását és a gazdasági növekedést serkentő keleti nyitás politikájának fontos mérföldköve, amely számos új területen való együttműködés számára nyithat utat.

 

A látogatás alkalmával az MVM OVIT Zrt. vegyesvállalat alapításáról szóló megállapodást írt alá a szaúdi Arabian International Company acélszerkezet-gyártó társasággal. Az együttműködés lehetővé teszi a cégek számára, hogy a jövőben elindulhassanak a helyi távvezeték- és alállomás-építési tendereken, és sikeres pályázat esetén az elnyert projekteket fővállalkozói konstrukcióban hajthassák végre a királyságban.

 

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség