Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

A hagyományos termékek védelme

E-mail Nyomtatás

Fontos, hogy jogszabályokkal védjük azokat a kimagasló értékeket, termékeket, amelyek földrajzi eredetük jellegzetességeit, sajátosságait hordozzák – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Földrajzi Árujelzők Világszimpóziumán Budapesten.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közös szervezésében tartott tanácskozáson Fazekas Sándor felhívta a figyelmet arra, a magyar álláspont egybeesik az EU minőségpolitikájával, amelynek célja a hagyományos termékek védelme. Egy-egy falu, város, tájegység meghatározzák az ország arculatát, növelik gazdasági erejét; garantálják az agrárium sokszínűségét; biztosítják a foglalkoztatást, új munkahelyeket teremtenek; és színesítik a turisztikai kínálatot, gazdagítják kulturális örökségét.

 

Fazekas Sándor megnyitó beszédében elmondta, Magyarország nemzetgazdasági érdeke, hogy minél szélesebb földrajzi hatállyal biztosítható legyen a magas minőségű mezőgazdasági, élelmiszeripari és kézműves termékeinket jelölő eredetmegjelölések és földrajzi jelzések jogi oltalma. A nemzeti, valamint az európai uniós szabályozás mellett ezt a célt szolgálja az eredetmegjelölések oltalmára és nemzetközi lajstromozására vonatkozó Lisszaboni Megállapodás.

 

Magyarország 1967 óta tagja a megállapodásnak, amely a WIPO égisze alatt jött létre (1958-ban, Stockholmban). A lisszaboni rendszernek jelenleg 28 tagállama van. Bár a földrajzi árujelzők oltalmában ennél jóval több állam érdekelt, a taglétszám az elmúlt évtizedekben csak visszafogott mértékben növekedett. A tagság bővítése és a rendszer népszerűségének növelése érdekében szükségessé vált a lisszaboni rendszer felülvizsgálata – a Megállapodás alapvető értékeinek megőrzése mellett.

 

Hat éven át tartó előkészítés után a Lisszaboni Megállapodás felülvizsgált szövegének végleges megállapítására, aláírására diplomáciai értekezlet keretében került sor Genfben idén májusban.

 

Az értekezletet komoly érdeklődés követte, 114 ország és több kormányközi szervezet delegációinak részvételével zajlott.

 

Nagy megtiszteltetés, hogy 18 év után ismét hazánk ad otthont a világkongresszusnak, amely jó reményeim szerint előmozdítja közös célunkat, hogy a hatékonyan működő szellemitulajdon-védelmi rendszerrel az egész emberiség szolgálatába állítsuk értékeinket, az innovációt és a kreativitást – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

 

(FM Sajtóiroda)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség