Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Éger: Az új egészségügyi miniszter olyan elveket hangoztat, amelyeket a NEK már régóta megfogalmazott

E-mail Nyomtatás


Az idén elfogadott egészségbiztosítási törvény visszavonása a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) sok éves munkájának sikere - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a kerekasztal csütörtöki ülése után. A testület szerint az új helyzetben az egyik legsürgősebb feladat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megerősítése.

Székely Tamás, a két és fél hete esküt tett egészségügyi miniszter szintén egyik legfontosabb feladataként jelölte meg egy erősebb önálló OEP létrehozását. Éger István szerint mindez nem véletlen, hiszen a miniszter, aki az OEP korábbi főigazgatója volt, jó szakember és olyan elveket hangoztat, amelyeket a NEK már régóta megfogalmazott. A MOK elnöke, aki a csütörtöki ülés levezető elnöke volt azt mondta: a korábbiakkal ellentétben Székely Tamásnál érzik azt a konszenzusteremtő készséget, amelynek alapján elképzelhető, hogy a NEK és a kormány együttműködjön.

A NEK arról is határozott az ülésen, hogy felszólítják az egészségügyi tárca vezetőségét: távolítsa el honlapjáról a korábbi szabad demokrata egészségügyi kormányzás eredményeivel büszkélkedő dokumentumot. A kerekasztalban résztvevő szervezetek szerint ugyanis "Az egészségügyi reform két éve" című írásban a korábbi liberális vezetés olyan sikereket tulajdonít magának, amelyeket valójában nem ők értek el. Gilly Gyula, a NEK szakértője szerint például az egészségügyi alap hiányának megszüntetése valójában annak a szocialista döntésnek köszönhető, hogy az állam a tb fizetésre nem kötelezettek helyett befizeti az évi körülbelül 300 millió forintot.

A kerekasztal határozott arról is, hogy felszólítják a döntéshozókat, haladéktalanul tegyenek lépéseket az egészségügyben tapasztalt munkaerő elvándorlás megállítására. Éger István utalt azokra a múlt héten nyilvánosságra került adatokra, amelyek szerint nem csak orvoshiány van Magyarországon, hanem az egészségügyi szakdolgozók is rohamosan elfogynak az ágazatból.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség