Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Magyarország példát mutat az áfacsalók elleni küzdelemben

E-mail Nyomtatás

Az adóelkerülés elleni küzdelemben Magyarország a nemzetközi színtéren is aktívan lép fel – hangsúlyozta Varga Mihály a PricewaterhouseCoopers (PwC) közép- és kelet-európai országok áfacsalás elleni közös fellépési lehetőségeiről tartott régiós konferenciáján.

Az Andrej Babiš cseh pénzügyminiszter részvételével megtartott eseményen a tárcavezető megerősítette: hazánk az egyik leghatékonyabb eszköznek a fordított adózás bevezetését tartja.

 

Mára már iparszerűvé és szervezetté váltak azok a visszaélések, amelyek az országhatárokat és az egyes államok eltérő szabályozását kihasználva valósulnak meg – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: a magyar kormány évek óta arra törekszik, hogy az Európai Unión belül minél szélesebbre nyithassuk azon áruk, szektorok körét, amelyek esetében alkalmazható a fordított áfafizetés.

 

Hazánkban a leginkább fertőzött szektorokban, a fémhulladék felvásárlásánál és az építőiparban is évek óta sikeresen működik – szögezte le Varga Mihály, megemlítve, hogy a pozitív eredmények ellenére az Európai Bizottság több területen, így például a sertés- és a cukorértékesítési ágazatban nem engedélyezte a fordított áfafizetés bevezetését.

 

A magyar kormány nemzeti hatáskörben már 2010-től számos olyan jogintézményt, illetve intézkedést vezetett be, amelyekkel hatékonyan vette fel a harcot a feketegazdaság ellen – mutatott rá Varga Mihály. Két intézkedésről, az online kassza, illetve az elektromos áruforgalmi rendszerről (EKÁER) szólva elmondta: míg az előbbi a feketeértékesítést akadályozhatja meg, addig az EKÁER annak szabhat gátat, hogy a kereskedők igazolatlan eredetű árut szerezzenek be és adjanak tovább ügyfeleiknek, vagy éppen fiktív árukereskedelem után igényeljék vissza az áfát – tette hozzá a tárcavezető.

 

Kijelentette: a 2014. évi áfa bevételek 300 milliárd forintos növekményéből mintegy 180-190 milliárd forint az a rész, amely nemcsak a gazdasági növekedésnek, a fogyasztás bővülésének, hanem a gazdaság fehéredésének tudható be.

 

Az EKÁER-gyakorlattal kapcsolatban Varga Mihály közölte: 2015. szeptember 20-ig több mint 48 ezer vállalkozás regisztrált. Az idei adatok szerint az áfabevételek mintegy 7 százalékkal, 140 milliárd forinttal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, és ebben az online pénztárgépek mellett az EKÁER-nek is jelentős szerepe van. Az új rendszer sikerét mutatja emellett az a nagy nemzetközi érdeklődés is, amely az elmúlt hónapokban iránta megmutatkozott – tájékoztatott a miniszter.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség