Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Veszprém nem kér belőle

E-mail Nyomtatás

Készített egy ötvenhatos emlékművet ifjabb Rajk László, aztán felállíttatta Veszprémben, mire riadalom tört ki a megyeszékhelyen, vigyék innét ezt az elmebeteg mi-csodát, ennél többet érdemel a város.
A "mű" három éve készült, azóta folyamatos kritika éri, utálják a helybeliek. Az emlékmű meghívásos pályázatát még 2005 februárjában írta ki a korábbi önkormányzat, tizenegy induló közül nyert az ifjú Rajk. (El lehet képzelni a veszteseket.) A művész a szerződés értelmében még abban az esztendőben elkészítette és felállította az alkotást a színházkertben (húszmillió, plusz felállítási költség). Akkortól jött rá a frász a környékbeliekre.
2006-ban, a választások után az új testület megvizsgálta az "emlékművet", s több viszszásságot talált: például nem az építési engedélyben leírt módon és nem azokból az anyagokból, megmunkálással készült, ahogyan azt a szerződésben rögzítették.
A városháza illetékese elmondta, hogy már többször indítványozták a "mű" lebontását, és együttműködést is felajánlottak olyan módon, hogy a város más helyszínén felállítanák azt. Rajk azonban ebbe csak úgy ment bele, hogy a bontás és az építés egyszerre történjen. Az áthelyezést azonban a kiszemelt lakótelep lakossága közfel-kiáltással meghiúsította.
Érdekes még, hogy az elsőfokú hatóság bontási határozatát a másodfokú is helybenhagyta. Időközben a város szakvéleményt kért a Veszprémi Egyetemtől, hogy a felhasznált anyagok megfelelnek-e a szerződésben foglaltaknak. Az egyetem szakemberei erre azt válaszolták, hogy nem, úgy rossz az egész, ahogyan van, sem annak minősége, sem  megmunkálása nem egyezik az alkotó által vállaltakkal. Úgyhogy a leghelyesebb az lenne, ha a művész tartaná a száját, és örülne, hogy nem zavarták el még a városból, amelynek megbontotta az egységét és a nyugalmát. Próbálkozzon talán a homokozóban...
P. Gy.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség