Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Kevesebben vesztik el javaikat, otthonaikat, mint korábban

E-mail Nyomtatás

Czibere Károly szerint a rezsicsökkentés és "az adósrabszolgaság elleni küzdelem" következtében ma kevesebben vesztik el javaikat, otthonaikat, mint korábban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára erről a pécsi hajléktalanok gondozását végző Támasz Alapítvány mintegy 200 millió forintból korszerűsített, férfiak átmeneti szállásának otthont adó épület átadóján beszélt.

 

A döntő részben európai uniós és hazai pályázati támogatást élvező pécsi beruházás keretében az ingatlant akadálymentesítették, falait hőszigetelték, nyílászáróit lecserélték, újabb szintet építettek rá, benne közösségi helyiségeket, új lakószobákat alakítottak ki. A szálló kapacitása negyvenről ötven személyesre nőtt, nagyobb lett az egy főre jutó lakóterület, a hajléktalanok az átalakítások, és a kapcsolódó képzések révén könnyebben jutnak információkhoz, nagyobb eséllyel kaphatnak állást, s ezzel javul az életminőségük.

 

Az államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén áprilisban mért adataira hivatkozva azt mondta, 500-500 ezer fővel csökkent a hajléktalanságra ható két kockázati paraméter: a lakáshátralékkal rendelkezők és a lakásfűtési problémákra panaszkodók aránya.

 

Czibere Károly megerősítette: a kormány 2016-ban is biztosítja a bérpótlékot és a bérkiegészítést a szociális ellátórendszerben dolgozók számára. Hozzátette: jövőre 28 milliárd forint jut erre a célra, amivel a kormány anyagilag is elismerését fejezi ki az ágazatban dolgozó szakemberek felé.

 

Őri László (Fidesz-KDNP) pécsi alpolgármester az átadón felidézte, hogy a pécsi önkormányzat tavaly rendelettel korlátozta bizonyos közterületeken az életvitelszerű tartózkodást.

 

Ugyanakkor - fűzte hozzá - a baranyai megyeszékhely immár 25 éve működtet komplex szociális ellátórendszert, "amelyet jelentős összegekkel támogat és folyamatosan fejleszt is". Őri László szerint így "egyszerre lehet biztosítani a többségi társadalom által elvárt rendet és tanúbizonyságát tenni nagyfokú szociális érzékenységnek".

 

Pécsen mintegy ezerötszáz hajléktalant tartanak nyilván, az ellátásukat szolgáló komplex intézményrendszer egyedülálló a Dél-Dunántúlon. Átmeneti szálló és éjjeli menedékhely működik külön nőknek és férfiaknak, nappali melegedőt, népkonyhát, ápoló otthont, lábadozót üzemeltetnek, és van 24 órás orvosi ügyelet is.

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség