Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Dr. Szabó Tünde és dr. Palkovics László átadta a sportcsillagok ösztöndíját

E-mail Nyomtatás

Példaképei vagytok annak a törekvésnek, amit a magyar kormány képvisel: egy fizikailag, lelkileg egészséges társadalom hírnökei, akik a jobb eredményért küzdenek az egyetemen, a főiskolán, az atlétika-, a kajak-kenu, a labdarúgó pályán, a szőnyegen és a ringben, a csarnokban vagy éppen az uszodában – hangsúlyozta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. A Budapesti Music Centerben megtartott ünnepségen dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára és dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár adta át a kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó egyetemi és főiskolai hallgatóknak a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját.

 

Dr. Szabó Tünde felhívta a figyelmet, hogy a sikerek elérése mögött rengeteg lemondás, áldozat van, de mindez meghozza gyümölcsét. Amikor például a sikeres érettségi után felvételt nyertek valamelyik felsőoktatási intézménybe, vagy amikor valamelyik sportversenyen a legjobbaknak kijáró díjat vehetik át a fiatalok.

 

Emlékeztetett arra, hogy a sportcsillagok példaképei a nemzetnek, példaképei az ifjúságnak, hiszen megmutatták, hogyan lehet egyszerre jól tanulni és jó eredményeket elérni a sportversenyeken is.

 

A kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy a magyar sport hírnevéhez méltó feltételeket teremtsen a sportoláshoz. Ennek érdekében megreformálta a teljes magyar sport támogatási rendszerét, s évről-évre növelte a sportra fordított anyagi támogatást. A támogatás nem csak szavak szintjén mutatkozik meg, hanem az egyre szaporodó programokban, új ösztöndíjakban. Ilyen például a Gerevich Aladár Sportösztöndíj, a Héraklész Bajnokprogram, a Héraklész Csillagprogram, az Olimpiai Járadék és a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíja – tette hozzá.

 

Bízom benne, hogy ezek a támogatások elérik céljukat, és segítségükkel olyan feltételeket tudunk biztosítani sportcsillagjainknak, hogy képesek legyenek minden eddiginél jobban koncentrálni az adott feladatra, azaz a tanulásra és a sportra – mondta.

 

Megköszönte a fiataloknak, hogy sporteredményeikkel örömet szereztek a magyar sportbarátoknak, s emlékeztette őket arra, hogy egy egész nemzet figyel rájuk, van velük, amikor egy-egy hazai vagy nemzetközi viadalon a dobogós helyekért küzdenek. Egy egész nemzet lesz velük a riói olimpián is – hangsúlyozta.

 

Dr. Palkovics László Kemény Dénes szavait idézte: a teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolunk magunkról. Igaza van – hangsúlyozta az államtitkár, hiszen aki magasra teszi a lécet, és mindent megtesz azért, hogy át is tudja ugrani, az a saját korlátainak, saját képzelt határainak legyőzéséről tesz bizonyságot. Hozzátette: mi csak elképzelni tudjuk azt a küzdelmet, amit Önök gyerekkoruk óta nap mint nap vívnak - leginkább talán saját magukkal. A kora hajnali felkelések, éjszakába nyúló edzések, távolban töltött ünnepek, a barátok és a család hiánya – rengeteg-rengeteg lemondás.

 

Kívánom, hogy kitűzött céljaikat elérjék, hogy tanulmányaikat sporteredményeikhez hasonló sikerrel végezzék, és biztosíthatom Önöket arról: mindannyian szurkolunk azért, hogy a himnuszt minél többször Önöknek játsszák – mondta az államtitkár.

 

Ebben a félévben összesen tizenkilenc sportágban 197-en jelentkeztek, ebből százkilencen részesülnek a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjában. Ezek a számok azt mutatják meg, hogy az ösztöndíjprogram egyre ismertebb és egyre népszerűbb a hallgatók, sportolók körében.

 

A már olimpiai, paralimpiai éremmel rendelkező versenyzők havonta 204 ezer forint nettó ösztöndíjat kapnak, az éremesélyesek pedig 170 ezer forintot. A világbajnoki érmesek 170 ezer forintot, az éremesélyesek 136 ezer forintot, az Európa-bajnoki érmesek 136 ezer forintot, az esélyesek pedig 104 ezer forintot kapnak.

 

Az ösztöndíj nyertesei 29 különböző felsőoktatási intézmény hallgatói.

 

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség