Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

MAGOSZ: a kormány vonja vissza földtámogatási törvénytervezetét!

E-mail Nyomtatás


A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöksége felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a földtámogatási rendszer megváltoztatását célzó, úgynevezett SPS törvény tervezetét.

Jakab István, a szövetség elnöke pénteki sajtótájékoztatóján azzal indokolt, hogy 2013-tól egységes földtámogatás lépne életbe az unióban, amely a jelenlegi magyar támogatási rendszerhez hasonlít. Így a MAGOSZ szerint az átmeneti ötéves időszakra nincs értelme a magyar agrártámogatási rendszert megváltoztatni.

A MAGOSZ elnöke szerint az unióban jelenleg háromféle támogatási rendszer van érvényben. Mint monda: az elmúlt évek tapasztalata bebizonyította, hogy az EU-ban jelenleg működő agrártámogatási rendszerek nem működnek, bonyolultak. Várhatóan az év végén dől el, hogy milyen lesz 2013 után az unió támogatási rendszere. Véleménye szerint addig elég idő lenne arra, hogy Magyarországon rendbe tegyék a földnyilvántartási rendszert, bezárják a törvényi kiskapukat a zseb- és csereszerződések megkötése előtt.

Jakab István szerint azért sincs értelme Magyarországnak a jelenlegi területalapú támogatásról áttérni a meghatározott időpontban rögzített támogatási rendszerre, mert annak becsült adminisztrációs és informatikai költsége legalább 10 milliárd forint lenne.

Glattfelder Béla, az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának tagja a tájékoztatón elmondta: az unióban korábban 2011-ig szerették volna bevezetni az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert. Ám Mariann Fischer, az unió agrár ügyekért felelős főbiztosa a héten bejelentette, hogy 2013-ig biztosan nem fogják egységesíteni a támogatási szisztémát az EU-ban.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség