Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

1300 milliárd dolláros információtechnológiai megállapodás született

E-mail Nyomtatás

2015. december 16-án, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 10. Miniszteri Értekezletének keretében az EU és a WTO további 25 tagja megállapodott az Információtechnológiai Megállapodás (ITA) termékkörének kibővítéséről. A megegyezés ünnepélyes bejelentésén magyar részről Dr. Mikola István államtitkár vett részt a kenyai Nairobiban.

Az ITA-t azzal a céllal hozták létre 1996-ban, hogy a hatálya alá tartozó számítástechnikai és távközlési termékek vámjainak eltörlésén keresztül elősegítse az információtechnológia terjedését. A megállapodás termékkörének aktualizálását és kibővítését a szektorra jellemző gyors technológiai fejlődés tette szükségessé.

 

A létrejött megállapodás értelmében 201 új termék – köztük orvosi műszerek, navigációs rendszerek, félvezetők, hangszórók, videojátékok – vámjait fogják a részes felek megszüntetni több lépcsőben, 2016. július 1-jétől. Az új termékek éves összkereskedelmének értéke eléri az 1300 milliárd dollárt, és a megállapodásban résztvevő 53 tag (az EU 28 tagállama mellett többek között az USA, Kína és Japán) lefedi a világkereskedelem 90%-át.

A vámok lebontása következtében a megállapodás által érintett termékek kedvezőbb áron lesznek elérhetőek mind a magyar vállalkozások (köztük start-upok), mind a fogyasztók számára. A felülvizsgált ITA emellett új piacra lépési lehetőségeket teremt az információtechnológiai szektorban működő magyar vállalatok számára.

 

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség