Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Változatlan bűnmegelőzési főirányok

E-mail Nyomtatás


A kormány szerdán elfogadta a 2008. évi bűnmegelőzési cselekvési tervet. Ebben a gyerekek és fiatalkorúak bűnelkövetővé válásának megelőzése, a családi erőszak visszaszorítása, a városok biztonságának erősítése, valamint az áldozattá válás és a bűnismétlés megelőzése áll az első helyeken - mondta el a kormányszóvivői tájékoztatón pénteken Gönczöl Katalin, az igazságügyi tárca szakállamtitkára. Soha annyi pénz nem állt rendelkezésre bűnmegelőzésre, mint idén, 9 milliárd forint - tette hozzá.

A fiatalkorú elkövetők esetében el akarnak mozdulni abba az irányba, amely a büntetés - például pénzbírság - helyett a jóvátétel jelleget erősíti, például a megrongált padok esetében a szünidőben parkfelújításra kötelezik a 18 év alattiakat. Ez hatékonyabb a hagyományos büntetésnél - mondta Gönczöl Katalin. Az államtitkár hasznos programnak nevezte több börtönben elindított hasonló programokat, amelyekben az elítéltek a helyi közösség javára végeznek közmunkát, például temetőhelyreállítást, buszpályaudvar- felújítást.

Az iskolai erőszak elleni eszközökben Gönczöl katalin kiemelte a fővárosi XVIII. kerületi önkormányzat programját, amelyben a konfliktusokat szemtől szembe próbálják feloldani, az okozott sérelmet pedig megértetni. A jóvátétel itt is fontos elem. Egy európai érdeklődést kiváltó kezdeményezésben pedig Esztergomban megtörtént bűncselekményeket dolgoztak fel kisfilmekben a bűnmegelőzés érdekében.

Az államtitkár elmondta, hogy a fiatalkorúak a teljes népességhez viszonyítva belül kétszer annyian követnek el bűncselekményeket és ugyanekkora hányadban válnak erőszakos bűncselekmény áldozatává. A gyermek- és fiatalkorúak bűnözésének tendenciája egyébként 150 éve változatlan - mondta Gönczöl Katalin. Az is 100 éve jellemző, hogy a bűnözési térképen Észak-Magyarország és az Észak-alföldi régió a vezető területek. Az pedig az elmúlt 15 évben mutat állandóságot, hogy bármennyi az elkövetett bűncselekmények száma, a rendőrség ugyanannyit, évente 120-130 ezret képes felderíteni. Jelenleg az ismertté vált cselekmények elkövetőinek közel 40 százalékát, körülbelül 200 ezer embert nem tudják elkapni.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség