Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

A várakozásoknál is kedvezőbben alakulnak az államháztartási folyamatok

E-mail Nyomtatás

Fordulópontként értékelte a tavalyi évet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2015. évi államháztartási eredményekről szóló sajtótájékoztatóján.

Mint fogalmazott: jelentős mértékben csökkent hazánk gazdaságának sebezhetősége. Az emelkedő béreknek, valamint a foglalkoztatás és a fogyasztás jelentős élénkülésének köszönhetően kiegyensúlyozott növekedési pályára állt a magyar gazdaság. A tárcavezető szerint a kedvező folyamatok eredményeként az államháztartás hiánya 2 százalék körül lesz, míg az államadósság szintje várhatóan 76 százalék alá csökken.

 

Sikeres és eredményes évet hagyunk magunk mögött – fogalmazott Varga Mihály. A szakminiszter kiemelte: a kormány azon törekvése, hogy a magyar gazdaság kitettségét csökkentse, megvalósulni látszik. Ezért is fontos fejlemény, hogy most már nemcsak néhány húzóágazatnak köszönhető a siker, hanem annak is, hogy folyamatosan emelkednek a bérek, és bővül a foglalkoztatottság és a fogyasztás is. A bruttó keresetek a tervezett 4,8 százalék helyett 6,2 százalékkal emelkedtek, míg a foglalkoztattak száma 563 ezerrel nőtt 2010 óta.

 

A múlt évet értékelve Varga Mihály a devizahitelek kivezetését, az alacsony, 0 százalék körüli inflációt, a pozitív külkereskedelmi mérleget és a tartósan alacsony olajárakat az államháztartást erősítő elemek között sorolta fel. Jelentős lépésként értékelte a miniszter a gazdaság fehérítéséért tett intézkedéseket. Az EKÁER bevezetésének és az online pénztárgépek működtetésének is köszönhető, hogy mintegy 550 milliárd forinttal több a tavalyi adóbevétel, mint 2014-ben.

 

Az államháztartás stabilitását jelzi, hogy több jelentős, közel százmilliárdnyi adósságátvállalás (BKV, MTVA) illetve a migránshelyzet 84 milliárd forintos váratlan költsége ellenére is a várakozásokhoz képest jóval kedvezőbben alakult a mérleg. Tavaly a központi költségvetés kamategyenlege nemcsak az előző évinél, hanem a törvényi előirányzatnál is jobb értéket mutat – hangsúlyozta Varga Mihály. A miniszter kiemelte: a jó eredmény annak ellenére alakult így, hogy az unió közel 600 milliárd forint átutalásával maradt el különböző viták miatt.

 

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár elmondta: az önkormányzati alrendszer és a kormányzati szektorba besorolt nem államháztartási szervezetek, valamint az egyéb módszertani korrekciókat tartalmazó teljes körű adatokat március végén, az Európai Uniónak hivatalosan megküldendő jelentéssel egyidejűleg ismerteti majd a tárca. Ugyanakkor az előzetes pénzforgalmi bevételi és kiadási számadatok megerősítik, hogy a kitűzött 2,4 százalékos GDP-arányos uniós módszertan szerinti hiánycélnál kisebb lehet a kormányzati szektor egyenlege. A magyar reformok tehát a költségvetési politikában is működnek, amit a kiszámítható és felelősségteljes kormányzati gazdálkodás egyértelműen bizonyít.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség