Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A tandíj bevezetésén mesterkedik a kormány?

E-mail Nyomtatás

„A tehetségek kibontakoztatását elősegítő programokra megvan a szükséges fedezet. A kérdés az, hogy létrejön-e olyan közeg, amely képes minőséget produkálni, illetve az új generációban van-e elég kitartás mindehhez” - mondta Gyurcsány Ferenc a Felsőoktatás-Tehetség-Bologna 2008 címmel rendezett pénteki tanácskozáson. Az ellenzék szerint a kormányzat azon mesterkedik, hogy elvegye a fiataloktól a továbbtanulás lehetőségét. A tehetségek kibontakoztatásáért, illetve a felsőoktatás fejlesztéséért indított programok különös jelentőséggel bírnak, és az elmúlt évekhez képest több forrás jut rájuk - mondta a kormányfő. Gyurcsány Ferenc a 2004-ben indított Universitas programot említette példaként, amelynek 140 milliárdos keretéből 6 egyetem és 6 főiskola újult meg, 9 ezer új illetve 17 ezer felújított kollégiumi férőhelyet alakítottak ki. A Magyar Géniusz Programra 40 milliárd forintot fordít a kormány - tette hozzá.
Az elmúlt két év arról szólt, hogyan lehet rendet tenni az oktatásügyben közpénzből. Most elérkezett az ideje annak, hogy az ágazat jövőjével foglalkozzunk - hangsúlyozta. Az adórendszer átalakítása, a bürokrácia minőségének javítása, vagy a vállalkozások beindítása mind fontos kérdés, de még ennél is fontosabb a tudás és a kultúra. A cél az, hogy az új generáció már olyan képességekkel és ismeretekkel rendelkezzen, ami az ország teljesítményét összehasonlíthatóvá, egyenértékűvé teheti más országokéval, sőt iránymutatóvá válhat - fogalmazott a miniszterelnök.
Gyurcsány szerint ugyanakkor az új magyar elitnek nem szabad elitistának lennie: vállalniuk kell a terhét annak, hogy esetleg nem jutnak olyan anyagi lehetőségekhez, mint a nyugati országokban.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség