Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

BKV-sztrájk - Nincs megállapodás, jövő csütörtöktől kétnapos sztrájk lesz

E-mail Nyomtatás


Nem született megállapodás a BKV vezetősége és a szakszervezetek között a pénteki egyeztetéseken sem. Emiatt a sztrájkbizottság jövő hét csütörtökre és péntekre munkabeszüntetést hirdet - jelentette be a tárgyalások után Nemes Gábor, a közlekedési vállalatnál működő sztrájkbizottság szóvivője. A tárgyaláson a kollektív szerződés meghosszabbításáról nem sikerült megegyezniük. A szakszervezetek ugyanis annak legalább egy évvel való meghosszabbítását szerették volna elérni. A tárgyalások hétfőn 14 órakor folytatódnak.

A szakszervezetek 11 pontos követeléscsomagjából 10-ben sikerült megállapodni. A szakszervezetek végül a paraméterkönyv legutóbbi, konszenzusos változatának idei bevezetését is támogatták. Az érdekképviseletek engedtek a kollektív szerződés meghosszabbításának ügyében is. Így elfogadták volna, hogy egyetlen évre írják alá a szerződést, a korábban követelt néggyel szemben - mondta a péntek estig elhúzódó egyeztetések után a sztrájkbizottság szóvivője. Nemes Gábor hozzátette: hétfőn délelőtt a még elégséges szolgáltatások, míg délután 2 órától újra a kollektív szerződés lesz napirenden.

A BKV vezetősége nem tudja elfogadni a kollektív szerződés tárgyalás nélküli meghosszabbítását - mondta a pénteki egyeztetések után a BKV szóvivője. Kiricsi Karola hozzátette: a kollektív szerződés évente csaknem 5 milliárd forintnyi kiadást jelent a közlekedési társaságnak. Ráadásul a sztrájkkövetelésekben eddig nem szerepelt ennek meghosszabbítása, amit a szakszervezetek új elemként kívántak beépíteni a megállapodásba - tette hozzá a szóvivő.

Hagyó Miklós arra kéri a BKV szakszervezeti vezetőit és a cég munkavállalóit, hogy felelősségteljes gondolkodással mérlegeljék: a folyamatos követelésekkel és az ezt követő újabb sztrájkkal egyértelműen a főváros lakosságát büntetik - áll a szocialista főpolgármester-helyettes közleményében.

A pénteki tárgyalások kezdetén részt vett többek között Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek is. A főváros képviselői ekkor ismét garanciát adtak a BKV közép- és hosszútávú finanszírozására.

A jövő csütörtökön 0 órától pénteken éjfélig meghirdetett munkabeszüntetés alatt várhatóan egyetlen trolibusz sem jár majd, de a buszok többsége is a garázsban marad. A metrók, a földalatti, a HÉV és a villamosok többsége azonban várhatóan a sztrájk két napja alatt is járni fog.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség