Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Újabb rekordév a turizmusban

E-mail Nyomtatás

Igazolódtak a várakozások, a turizmus újabb rekordévet zárt 2015-ben - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett adatait kommentálva. A miniszter kiemelte, a vendégek száma jelentősen, 10 millió 350 ezerre nőtt, soha ennyi látogató Magyarországon nem volt. A vendégéjszakák száma 25,7 millióra emelkedett, így a turizmus szálláshelyei rekordbevételt, 368 milliárd forintot értek el tavaly.

 

Az elmúlt évben az 1,2 millió SZÉP-kártyára a munkáltatók 90,5 milliárd forintot töltöttek fel, ami 20 százalékkal több az előző évinél. Varga Mihály örömteli folyamatnak nevezte, hogy a munkáltatók egyre inkább érzik: a munkavállalók megtartásának eszköze a béremelésen túl a plusz juttatás.

 

A miniszter hangsúlyozta, a következő években a turizmus növekedése tartós maradhat. A részletekről szólva Varga Mihály kifejtette, kedvező, hogy nemcsak Budapesten, hanem az ország valamennyi régiójában nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma.

 

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a turizmus részaránya a bruttó hazai termékben (GDP) már meghaladja a 9 százalékot, míg néhány évvel ezelőtt még 7 százalék volt ez az arány. A kormány ebben az évben 8,5 milliárd forintot biztosít turisztikai marketingre - közölte.

 

A turizmus átalakításáról kormányzati és szakmai egyeztetések folynak, a kormány várhatóan még ebben a hónapban meghozza a döntéseket - mondta Varga Mihály.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleményében kiemelték: a nemzetközi kereslet kilengéseit az évek óta kiegyensúlyozottan bővülő belföldi turizmus segíti kiegyenlíteni. Ebben a SZÉP-kártya sikere mellett a magyar családok anyagi helyzetét javító kormányzati intézkedéseknek, például a csökkenő szja kulcsnak, a rezsicsökkentésnek és a családi adókedvezménynek is jelentős szerepük van.

 

A szaktárca turizmusra vonatkozó előzetes célkitűzése az volt, hogy a vendégek száma 2015-ben elérje a 10 milliót, a vendégéjszakáké a 25 milliót, a szálláshelyek bevételei pedig a 360 milliárd forintot. A KSH által közzétett adatok alapján kijelenthető, e hármas célt a turizmus 2015-ben túl is teljesítette - áll a közleményben.

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség