Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Amnesty International: továbbra is sok az erőszak Magyarországon

E-mail Nyomtatás

Bár Magyarországon továbbra is előfordulnak rendőri bántalmazások, a korábbi túlkapások miatt hozott intézkedések "erősítik az erőszak elleni biztosítékokat" - állapítja meg az Amnesty International (AI) idei jelentésében. Az emberjogi szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra: az előítéletek, a politikai akarat hiánya és a büntető bíráskodás hiányosságai sokszor lehetetlenné teszik, hogy a nemi erőszak áldozatai megfelelő védelmet kapjanak. Magyarországon továbbra is diszkriminálják a romákat és a menedékjogot kérők jogait sem garantálják - derül ki a jelentésből.

Az AI jelentés részletesen kitér az ENSZ Kínzás Elleni Bizottságának (CAT) tavaly februári megállapításaira. A CAT aggodalmának adott hangot az őrizetbe vétel hosszával, az elhúzódó előzetes letartóztatással, valamint a bántalmazás veszélyével kapcsolatban, amivel a fogva tartottaknak szembe kell nézniük. Megemlít kisebbségek és külföldiek rendőri bántalmazásáról, illetve hátrányos megkülönböztetéséről szóló jelentéseket is. Az AI beszámolója ugyanakkor leszögezi: a túlkapások nyomán az Országgyűlés módosította a rendőrségi törvényt, és létrehozta a Független Rendészeti Panasztestületet. Az országos rendőrfőkapitány pedig bejelentette, hogy 13 pontos etikai kódexet vezetnek be, amely összefoglalja a rendőrök viselkedésének alapvető szabályait és kitér a diszkriminációra is.

A nők elleni erőszak esetében továbbra is súlyos hiányosságokat lát az AI. A szexuális bántalmazást elszenvedők "akadályokba ütköznek" az igazságszolgáltatás és jogorvoslat terén: a politikai akarat hiánya, a széles körben terjedő előítéletek és a közönyös igazságszolgáltatási rendszer is részesek abban, hogy a nők jogai nem kapnak védelmet - közölte Sebály Bernadett, az AI kampány koordinátora szerdai sajtótájékoztatóján. A probléma súlyát jelzi, hogy Magyarországon a szexuális bűncselekmények kétharmadát az áldozat által ismert személyek követik el, ennek ellenére kevesen kerülnek bíróság elé. A nőkkel szembeni megkülönböztetés felszámolására létrehozott ENSZ bizottság (CEDAW) szerint a távoltartás intézménye nem oldotta meg a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét, és újra figyelmeztetett arra, hogy a nemi erőszak definíciójának továbbra sem a beleegyezés hiánya, hanem az erő alkalmazása az alapja.

Az AI jelentés továbbra is aggályosnak tartja a romák diszkriminációját. Az ENSZ szakbizottságának adataiból kiindulva úgy vélik, a Magyarországon élő romák hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a munkaerőpiacon, a lakhatásban, az egészségügyben és az oktatás területén. A roma nőket az emberjogi szervezet szerint különösen sok erőszak éri, megemlítik például az iskolai zaklatások és bántalmazások elterjedését, illetve rámutat az állami oktatásból kimaradó roma lányok nagy számára.

A CAT nyomán az AI aggasztónak találja a menedékjogot kérőkkel szembeni bánásmódot is. A külföldieket gyakran akár egy évig is az idegenrendészeti fogdákban tartják, és egyes jelentések szerint volt, akit törvénytelenül toloncoltak ki. Az Amnesty International a Meleg Büszkeség Napján történt atrocitásokkal kapcsolatban is kritikus hangot üt meg. Az emberjogi szervezet úgy látja, a rendőrség nem védte meg a résztvevőket az ellentüntetők támadásaitól - mondta az AI munkatársa.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség