Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

OEP: veszélyben a gyógyszertámogatás egyensúlya

E-mail Nyomtatás
A gyógyszertámogatás egyensúlyát veszélyezteti a liberális egészségügyi reform részeként bevezetett új közgyógyellátási rendszer az egészségbiztosító kiszivárogtatott tanulmánya szerint. Tavaly havi egymilliárd forintos többletkiadást jelentett a gyógyszerkasszában, hogy az orvosok most már korlátozás nélkül felírhatnak gyógyszereket közgyógyigazolványra. A „műtét” nem sikerült, legalábbis az egészségbiztosító kiszivárogtatott hatástanulmánya szerint. Az eredeti cél az lett volna, hogy a jogszabályokban meghatározott körön kívül csak az kapjon közgyógyigazolványt, aki valóban rászorul. A csalókat nem tudták kiszűrni, a szegények fele viszont kiszorult a rendszerből.
Még a liberális vezetésű szaktárca eltörölte a közgyógylistát, az új rendszerben bármilyen orvosságot felírhat az orvos a beteg havi kerete erejéig. 2007-ben havi egymilliárd forinttal nőtt a közgyógyigazolványokra kiváltott gyógyszerek összértéke. A kiváltott termékek átlagára 950 forintról 1600 forintra emelkedett az OEP-tanulmány szerint.
Székely Tamás egészségügyi miniszter úgy látja: egyre drágább gyógyszerek kerülnek a rendszerbe, így azok az összehasonlítások, hogy mibe került tavaly vagy két éve a közgyógyellátottaknak a gyógyszerellátása, azt elég nehéz önmagában értékelni, nyilvánvalóan úgy lehet értékelni, hogy betegségcsoportonként meg kell nézni.
A drágább gyógyszerek tb-támogatása is nagyobb. Az OEP szakértői szerint a folyamatot meg kell fékezni, különben a közgyógyellátás felborítja a teljes gyógyszertámogatást.
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője arra hívja fel a figyelmet, hogy „az elmúlt hetekben nem hallottunk mást, mint hogy korábbi kormányzati döntéseket miként vonnak vissza, és hogy állítanak helyre korábbi állapotokat”.
Az OEP szakértői mindenesetre kivennék a közgyógyellátás köréből a tb-támogatás nélküli gyógyszereket, köztük az Algopyrint, a háziorvosok által felírható orvosságok keretösszegét pedig 4000 forintra csökkentenék a jelenlegi hatezerről.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség