Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A főváros döntött: nem maradhat a turulszobor

E-mail Nyomtatás

Nem adott engedélyt a XII. kerületi turulszobor fennmaradásához csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A szocialista-liberális többség szerint a közgyűlésnek nincs joga és hatásköre a bíróság bontásról szóló ítéletét felülbírálni. Azt viszont elfogadták, hogy a kerületben épülhet új emlékmű a II. világháború polgári áldozatainak. A közgyűlés egyfős, MSZP-SZDSZ többsége támogatta azt az előterjesztést, illetve módosító indítványt, miszerint a testületnek nincs joga ahhoz, hogy a bíróság ez év március 4-én született bontási határozatát felülbírálja. Az elfogadott határozat szerint a közgyűlés bízik abban, hogy a bíróság ítéletét mindenki ismeri, illetve elismeri, ennek végrehajtásához a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalása nem szükséges. Azt viszont megszavazta a közgyűlés, hogy épülhet új emlékmű a XII. kerületben a II. világháború polgári áldozatainak.
A közgyűlési vitában Pokorni Zoltán fideszes fővárosi képviselő, a kerület polgármestere azt mondta: a bíróság annak az emlékműnek a bontásáról döntött, amelyet 2005-ben fővárosi engedély nélkül állítottak fel. Azt nem mondta ki, hogy a főváros most nem adhat fennmaradási engedélyt. A turulszobor a II. világháború katonai áldozatainak emlékműve lesz, a polgári áldozatoknak új szobor állít majd emléket.
A közgyűlési határozat megszületése után Pokorni Zoltán újságírók előtt azt mondta: ezzel a döntéssel a főváros a szobor további sorsával kapcsolatban nem mondott sem igent, sem nemet. A kerület építésigazgatási eljárásban kezdeményezi a fennmaradást. A polgármester szerint ezt az épített örökségről szóló törvény lehetővé teszi, miután a 2005-ös helyzethez képest új körülmények merültek fel.
Az előző, áprilisi közgyűlés a turulszoborról szóló előterjesztés miatt szakadt félbe, a vita során ugyanis a Jobbik Magyarországért Mozgalom hívására megjelent demonstrálók többször is megzavarták Demszky Gábor főpolgármester beszédét. Az emlékmű ügyéről a mostani közgyűlésen az eredeti napirend szerint az ülés legvégén tárgyalt volna a testület. Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője a csütörtöki ülés elején, a napirend vitájánál azt kérte, vegyék előre a határozatot, hogy ne ismétlődhessen meg az áprilisi eset, és a képviselők ezt meg is szavazták.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség