Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

A magyar reformok működnek - Hat százalék feletti reálbér-növekedés januárban

E-mail Nyomtatás

Kimagasló mértékben, 6,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek idén januárban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggeli gyorstájékoztatója szerint. Ezzel több, mint 3 éve folyamatosan emelkednek a reálbérek, ennél kiugróbb januári adatot pedig 11 éve mértek hazánkban. A versenyszférában – a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál – januárban kiemelkedően magas, 70 ezres létszámbővülés ment végbe 2015 januárjához képest, ami az elsődleges munkaerőpiac folyamatos gyarapodását jelenti.

 

2016 januárjában - nemzetgazdasági szinten - a bruttó átlagkereset 249 400, a családi kedvezmény nélkül számított nettó átlagkereset 165 800 forint volt, ami a személyi jövedelemadó 1 százalékos csökkentésének eredményeként 7,4 százalékos emelkedést jelent éves alapon. A családi kedvezményt is figyelembe véve a nettó keresetek átlagát 173 000 forintra becsüli a KSH. A közfoglalkoztatás hatása nélkül a vállalkozásoknál 264 500, a költségvetési intézményeknél 261 800, míg a nonprofit szervezeteknél 236 800 forint volt a bruttó keresetek átlaga idén januárban. Nemzetgazdasági szinten és a közfoglalkoztatás hatását beszámítva tehát 6,4 százalékkal, anélkül 7,0 százalékkal növekedtek egy év alatt a reálkeresetek. A közfoglalkoztatással szűrt reálbér-emelkedés a vállalkozási szférában 5,8 százalékos, a költségvetési szférában 10,5 százalékos, a nonprofit szektorban pedig 3,1 százalékos volt januárban.

 

A folyamatos béremeléseknek, a továbbra is alacsony inflációs környezetnek, az adócsökkentésnek, a 2016. január 1-től 5,7 százalékkal megemelt minimálbérnek és garantált bérminimumnak is köszönhetően az év eleji reálbér-növekedés az előző évek kedvező eredményeit is felülmúlja. Az évről-évre emelkedő reálbérek pedig jól mutatják, hogy a magyar reformok működnek és a magyar gazdaság további bővülését segítik elő.

 

A KSH által közölt részletes adatok megtalálhatóak a www.ksh.hu oldalon.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség