Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Se a magyar se az európai utazók nem számolnak az egészségügyi kockázatokkal

E-mail Nyomtatás

A magyar utazók 80 százaléka soha semmilyen módon nem készült egészségügyi szempontból nyaralásaira, nem kért semmilyen védőoltást, sem gyógyszert - ez derül ki egy 2007-es felméréséből. A kutatások szerint az utazni készülők 65százaléka nem is tervez semmilyen betegségmegelőző lépést. Pedig a népszerű európai célországokban, például Görögországban, Olaszországban, Horvátországban és Spanyolországban közepes vagy magas a Hepatitis A és B fertőzés veszélye.

A Hepatitis A szinte valamennyi földrész összes országában fertőzhet. A vírus, amely főleg szennyezett vízzel, nem átsült ételekkel, például kagylóval, osztrigával terjed, leginkább Dél-Amerikában, Afrikában, Dél-Ázsiában fordul elő, de az említett európai országokban, Észak-Amerikában és a volt Szovjetunió területén is közepesen elterjedt. A Hepatitis B vér útján terjed, tehát el lehet kapni, tetoválástól, percingtől, alkalmi szexuális kapcsolat során, de vigyázni kell a manikűrnél és a pedikűrnél is. Az AIDS vírusánál 10-szer fertőzőbb Hepatitis B-vel szintén számolni kell Európában is, így Bulgáriában, Spanyolországban, Olaszországban, Horvátországban és Görögországban.

A magyar utazóknak ezekben az országokban leginkább a tenger gyümölcseit kínáló utcai ételárusokkal, a jégkockával kell vigyáznia - mondta a Független Hírügynökségnek Jelenik Zsuzsa csütörtökön. Az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa szerint idén leginkább Romániában és Bulgáriában kell óvatosnak lennie a magyar nyaralóknak.

A főorvos elmondta: A hepatitis A és B ellen védőoltással is lehet védekezni. A Hepatitis A ellen kétszer kell megkapni az oltást, ez 20 évre védettséget ad. A Hepatitis B elleni oltóanyagot háromszor kell beadatni, ezután egy életre szóló védelmet kap az ember. A kétféle vírus ellen kombinált védőoltás is létezik. Az oltásokat két központi fővárosi oltóhelyen a IX. kerületi Gyáli út 2-4. alatt, illetve a XIII. kerületben a Váci út 174-ben, illetve az ÁNTSZ regionális központjaiban lehet kérni. Az utazásra készülők azonban a háziorvosuktól is kérhetik a vakcina beadását - tette hozzá.

Jelenik Zsuzsa szerint a magyar utazók nem felelőtlenebbek az európaiaknál. Ezt bizonyítja az a napokban bemutatott nemzetközi felmérés, amely szerint az európai utazók még a magyaroknál is kevésbé felkészültek az egészségügyi kockázatokra: 85 százalékuk egyáltalán nincs tudatában a hepatitis veszélynek.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség