Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

550 új munkahely létesül az élelmiszeriparban

E-mail Nyomtatás

A kormány az élelmiszeripart stratégiai ágazatnak tekinti – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Tiszapüspökiben épülő gabona-feldolgozógyár alapkövének elhelyezésekor. A Szolnok melletti településen a 45 milliárd forintos beruházással készülő üzem a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb élelmiszeripari beruházás Magyarországon.

 

Varga Mihály hangsúlyozta: a most induló nagyberuházás pozitív hatással lesz hazánk versenyképességére, a feldolgozóipar erősítésére és az élelmiszeriparban foglalkoztatottak számának növelésére. Hozzátette: a zöldmezős beruházásként készülő gabona-feldolgozó a rendszerváltás óta a legjelentősebb magyar élelmiszeripari fejlesztés, amelyet teljes egészében magyar tulajdonban álló vállalat valósít meg, 550 új munkahelyet teremtve a térségben.

 

A kormány mindezekre tekintettel nyilvánította kiemelt beruházásnak a Tisza TK Projekt Kft. üzemének megépítését, amelynek 45 milliárdos költségéhez 9,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással járul hozzá az állam – tudatta a tárcavezető megemlítve, hogy a gyár megépítéséhez több bank is hosszú lejáratú hitelt biztosít. Ez is azt mutatja, hogy a kormány támogató politikájával és a megfelelő kilátásokkal bíró beruházásokkal növelhető a bankok hitelezési hajlandósága – fogalmazott Varga Mihály.

 

Az új üzem az elérhető legmodernebb technológiával épül, környezetbarát módon – biomasszát felhasználva – működik majd, és magas hozzáadott értékű termékek széles palettáját állítja elő – mutatott rá Varga Mihály. Mint mondta: a magyar gazdaság fejlődése szempontjából lényeges az is, hogy magyar tulajdonú élelmiszer-feldolgozó üzem lép be a piacra. A 2017-re elkészülő gyár stabil, hosszú távú keresletet és így az eddigieknél nagyobb értékesítési lehetőséget jelent majd a hazai termelők számára is – szögezte le a miniszter.

 

Az utóbbi években számos kormányzati intézkedés segítette az ágazat fejlődését – emelte ki Varga Mihály. Ezek közé sorolta a hazai élelmiszer-termelés GMO-mentességének megőrzését, a gazdaság további fehérítése érdekében tett lépéseket, az adó- és a támogatási rendszer átalakítását, valamint a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés könnyítését.

 

Az üzem évente 530 000 tonna magyar kukoricát dolgoz majd fel élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítőtermékeket, magas minőségű alkoholt, valamint takarmányokat állítva elő.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség