Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Magyarország és Dél-Korea stratégiai partnerként tekint egymásra

E-mail Nyomtatás

Ahogy a magyar politika Ázsia felé fordulása még inkább növelte a koreai reláció jelentőségét számunkra, úgy a közép-európai régió jelentősége is nőtt Korea számára az elmúlt években: az európai földrészen belül a mi térségünk került a koreai politikai és gazdasági kapcsolatépítés fókuszába - mondta Bus Szilveszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára.

 

Az Európán kívüli térségekkel való kapcsolatfejlesztést célzó politikánk lényege, hogy a hazánk számára nem hagyományos partnerekkel, piacokkal és térségekkel megerősítsük együttműködésünket, és az ottani erőforrásokat hazánk javára fordítsuk. Célunk, hogy új piacokra léphessenek a magyar vállalatok, és hogy új területekről fektessenek be Magyarországon. Mindennek keretében kiemelt fontosságot tulajdonítunk Koreának – hangsúlyozta a KKM helyettes államtitkára a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Államtitkársága által szervezett, „Dél-Korea és Magyarország kapcsolatrendszere” című konferencián.

 

A Koreai Köztársaság Magyarország harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere az ázsiai kontinensen, exportunk az elmúlt időszak során dinamikus bővülést mutat, külkereskedelmi egyenlegünk szintén javul. A kétoldalú kereskedelmi forgalom 2015-ben 8,6 százalékkal nőtt, értéke 1,9 milliárd dollárt tett ki. A Dél-Koreába irányuló magyar export 42,5 százalékkal nőtt a tavalyi év során.

 

Bus Szilveszter kiemelte: a koreai befektetők meghatározó szerepet töltenek be a magyar gazdaságban, befektetéseik becsült értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt. Ezzel az összeggel a Koreai Köztársaság a harmadik legjelentősebb ázsiai befektető hazánkban. A Magyarországon működő hozzávetőleg 30 jelentős koreai vállalkozás 23 ezer magyar embernek ad munkát. A hazánkban megtelepedett ikonikus koreai cégek – mint a Samsung vagy a Hankook – folyamatosan fejlesztik gyártóbázisukat és szélesítik a tevékenységi körüket, ami jelzi a magyar befektetési környezet elismerését, és reményeink szerint jó példaként szolgálnak a további befektetéseknek a relációból.

 

 

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország határozottan támogatja a szöuli kormány Észak-Korea-politikáját, továbbá a félsziget stabilitását szolgáló kezdeményezéseit. Elmondta: a regionális biztonság, valamint a globális kihívások elleni küzdelem erősítése érdekében mindkét ország erősen eltökélt.

 

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség