Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A kormány nem csökkenti a gáz és a távhő adóját - új gázár valószínűleg szombaton

E-mail Nyomtatás


A kormány célja változatlanul az, hogy egységes kompenzációs rendszer keretében mérsékelje a növekvő gáz- és távhőár miatt a rászorulók terheit, adócsökkentésre nincs módja - mondta Veres János pénzügyminiszter pénteken. Ugyanezen a napon Fónagy János (Fidesz) kijelentette: a kormány annak ellenére sem kísérli meg mérsékelni a nemzetközi piacok hatását a gáz árára, hogy erre lenne módja és lehetősége.

Fónagy leszögezte: a gáz árában lévő költségvetési tételek csökkentésével, illetve a magyar lakossági energiafelhasználás gáz-függőségének mérséklésével a kormány érdemben könnyíthetne az emberek helyzetén. A fideszes honatya szerint nem csak az import gáz ára befolyásolhatja a hazai árakat, azt azonban elismerte, hogy a gáz és a kőolaj árának további nemzetközi emelkedése miatt várhatóan még az idén újabb drágulások lesznek.

Veres emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió tagállamainak kormányai megállapodtak abban: sem az áfa, sem más adónem csökkentését sem vetik be az áremelkedések ellen. Pár napja egy uniós illetékes azt mondta, hogy ilyen lépés "rossz üzenet lenne", mert azt sugallná a kőolaj- és gázkitermelőknek, hogy az EU maga megoldja a drágulás következményeit, ami rövid idő múlva újabb áremelkedéshez vezetne.

A kiszivárgott hírek szerint 9,8 százalékos július elsejei gázáremelést legkésőbb vasárnap be kell jelenteni, mert a törvény egy hónappal korábbi bejelentést ír elő. A pénteki Magyar Közlönyben - annak internetes megjelenésében - nincs benne a gazdasági tárca erre vonatkozó rendelete. Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta, hogy legkésőbb szombaton megjelenik az új gázár.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség