Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Hasznos lenne egy Nyugat-Balkánról érkező ENSZ-főtitkár

E-mail Nyomtatás

Az ENSZ következő főtitkárának Közép-Kelet-Európából kell érkeznie, és hasznos lenne, ha a térségen belül a Nyugat-Balkánról jönne a nemzetközi szervezet új vezetője - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, az Igor Luksic montenegrói külügyminiszterrel, országa ENSZ-főtitkárjelöltjével folytatott tárgyalását követő sajtótájékoztatón.

 

A magyar tárcavezető hangsúlyozta, Magyarországnak különösen fontos a Nyugat-Balkán stabilitása, amit növelhet egy innen érkező ENSZ-főtitkár. Kérdésre válaszolva megjegyezte, Igor Luksicot alkalmasnak tartanák a főtitkári feladatra, a kormány azonban még nem hozta meg végleges döntését arról, hogy a térség számos jelöltje közül kit támogat majd.

 

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, az ENSZ működésével kapcsolatban kizárólag azt kérte tárgyalópartnerétől, hogy főtitkári kinevezése esetén tegyen meg mindent az 1956-os magyar eseményekhez kapcsolódó, a nemzetközi szervezet levéltáraiban fellelhető anyagok titkosításának feloldása érdekében.

 

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy Montenegró májusban csatlakozhasson a NATO-hoz, a kormány pedig arra kéri majd az Országgyűlést, hogy a csatlakozási szerződés aláírását követően lehetőleg elsőként ratifikálja a megállapodást. Kiemelte, a csatlakozás európai biztonságpolitikai jelentőségét az adja, hogy azzal a mediterrán térség északi oldalán minden tengerparti ország csatlakozik a védelmi szövetséghez.

 

A magyar kormány emellett továbbra is azt szorgalmazza, hogy kapjon új lendületet a NATO-bővítés - tette hozzá a miniszter, aki szerint a biztonsági kihívásokra rossz válasz a befelé fordulás, ezért azt szeretnék, ha a katonai szervezethez a jövőben Macedónia és Grúzia is csatlakozhatna.

 

Szijjártó Péter közölte, az Eximbanknál egy 61,5 millió euró értékű hitelkeretet nyitottak a kétoldalú vállalati kapcsolatok fejlesztésére, a gazdasági együttműködés középpontjában pedig az élelmiszeripar áll, tekintettel arra, hogy Montenegró importra szorul ezen a területen. A miniszter tájékoztatása alapján Magyarország elsősorban prémium élelmiszereket és élőállatot exportálhat az országba, de intenzív tárgyalások folynak magyar vállalatok részvételéről a montenegrói infrastruktúra fejlesztésében, például útépítésekben, az energiahálózat modernizálásában és sportcélú beruházásokban.

 

A külgazdasági és külügyminiszter közölte azt is, hogy szeptembertől harminc montenegrói ösztöndíjas hallgató tanulhat Magyarországon, emellett jó remény van arra, hogy az év végén vagy a jövő év elején közvetlen légi járat legyen a két főváros között. A kormány ugyanis döntött egy olyan közszolgáltatási közbeszerzés kiírásáról, amelynek célja, hogy újra legyen légi összeköttetés Budapest és a Nyugat-Balkán fővárosai között - fejtette ki.

 

Igor Luksic megszólalásában úgy fogalmazott, eljött az idő, hogy a Nyugat-Balkánról érkezzen az ENSZ következő főtitkára, és örül annak, hogy a magyar kormány is ezen az elvi állásponton van. A magyar kollégája által megfogalmazott kérésre válaszolva úgy reagált, főtitkárjelölti programját kedden mutatja be, abban pedig nagy szerepet kap majd a szervezet működésének még átláthatóbbá tétele.

 

Montenegró külügyminisztere emellett megköszönte az országa NATO-tagságához nyújtott magyar támogatást, az Eximbank hitellehetőségét, valamint az ösztöndíjas hallgatók magyarországi tanulási lehetőségét, továbbá szintén hangot adott azon reményének, hogy hamarosan közvetlen repülőjárat lesz Budapest és Podgorica között.

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség