Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Fontos gyógyszerek ára emelkedik júniustól

E-mail Nyomtatás
Júniustól újabb 30 gyógyszer, köztük több népszerű vérnyomáscsökkentő, tápszerek, savcsökkentők és antibiotikumok ára emelkedik jelentős mértékben. A drágulás a gyógyszergazdaságossági törvényben előírt folyamatos, negyedévente esedékes támogatáscsökkentésnek köszönhető. A gyógyszerpiac legnagyobb megrendelője, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évente több száz millió forintot költ gyógyszerre, vagyis közel ugyanannyit, mint amennyit fekvőbeteg-ellátásra fordít.
A liberális tárca által bevezetett gyógyszergazdaságossági törvény életbe lépése óta azonban a biztosító csak egy meghatározott összeget költhet orvosságra. Ezért fokozatosan, negyedévente csökkenti a tb-kassza által támogatott gyógyszerek körét, ami azonnali jelentős drágulást eredményez a támogatotti körből kikerülő készítmények árában.
Az újabb áremelést Székely Tamás egészségügyi miniszter már napokkal ezelőtt elismerte. A kisebbségi kormány egészségügyi minisztere szerint csak azok fognak rosszul járni, akik nem hajlandók a drágulás után váltani és továbbra is ragaszkodnak a már megszokott jól bevált gyógyszereikhez. Az eddigi tapasztalatok alapján ezek a betegek vannak többen.
Az áremelés mellett új gyógyszerek kihirdetésére is készül az Egészségügyi Minisztérium, köztük több rákgyógyszer is található, a májrák kezelésére szolgáló egyetlen törzskönyvezett készítmény azonban kimaradt a tervezetből.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség