Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Közel 100 ezer fővel bővült az elsődleges munkaerőpiac egy év alatt

E-mail Nyomtatás

Több mint két éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma, a 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma pedig az egy évvel korábbihoz képest 145 ezerrel, 4 millió 262 ezerre emelkedett 2016. I. negyedévében - mondta Varga Mihály a friss foglalkoztatási adatokat kommentálva. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy ezzel 553 ezer fővel többen dolgoznak hazánkban, mint a 2010-es kormányváltáskor. A munkanélküliségi ráta pedig 6 százalékra süllyedt, ami több mint 11 éves rekordnak számít.

 

A tárcavezető szerint a magyar reformok működnek, hiszen a foglalkoztatotti növekmény kétharmada a versenyszférában következett be, ami a kormány aktív foglalkoztatáspolitikai eszközeinek is köszönhető.

 

A 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya egy év alatt 2,6 százalékpontot javult, így 65,1 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében is egyaránt javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest 3,2 százalékponttal, 71,5 százalékra nőtt. A nők foglalkoztatási rátája is tovább emelkedett, az előző év azonos időszakához viszonyított 2,1 százalékpontos növekedéssel 58,8 százalékra javult. 2016. január-márciusban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 75 ezer fővel, 273 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,8 százalékponttal, 6 százalékra csökkent. A 15-24 éves korosztályban már 290 ezren dolgoznak, aminek következtében foglalkoztatási rátájuk 26,8 százalékra emelkedett. Eközben a fiatal munkanélküliek száma 16 ezerrel, 48 ezerre csökkent, így az ifjúsági munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,2 százalékpontos csökkenés eredményeként 14,2 százalékra mérséklődött.

 

Varga Mihály hozzátette, a versenyszféra bővülésének, a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciónak és a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak köszönhetően folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottság Magyarországon, amely összhangban van a kormány célkitűzéseivel.

 

A részletes adatok a www.ksh.hu oldalon találhatók.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség