Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Részesedést vásárol a kormány az Erste Bankban

E-mail Nyomtatás

A kormány, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és az Erste között kötött egyetértési megállapodásoknak megfelelően a kormány döntött az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékos részesedésének megvásárlásáról - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tranzakció legfontosabb feltételeit már kialakították a felek, a fennmaradó részletek tisztázását követően a részesedés adásvételéről szóló szerződést a tervek szerint legkésőbb június közepéig aláírhatják.

 

A tranzakcióval a  magyar kormány számára a legfontosabb cél, hogy a gazdasági növekedés lendülete ne csökkenjen, a hitelezés bővüljön és a magyar bankrendszer stabil háttérrel tudjon hozzájárulni a növekedéshez. Független jelentések megállapították, hogy az Erste – üzleti terve alapján – folyamatosan növekszik minden területen, kiemelten a lakossági és KKV szektorban.  Az Erste-ben olyan partnert találtunk, amely már korábban kinyilvánította, hogy a hitelezését jelentősen bővíteni kívánja és hosszú távon tervez működni Magyarországon - húzta alá Varga Mihály. A most bejelentett vásárlás tovább erősíti a bizalmat az egyik legnagyobb magyarországi bank és a kormány között - tette hozzá.

 

A miniszter emlékeztetett: 2015. február 9-én a kormány két szándéknyilatkozatot írt alá. Az  EBRD-vel kötött megállapodásban a kabinet vállalta a bankszektor terheinek csökkentését, az EBRD pedig hitelezési aktivitásának növelését, ezzel segítve a magyar gazdaság növekedését. Az Erste Group Bank AG-vel aláírt dokumentumban pedig az szerepelt, hogy az Erste lehetőséget biztosít a Magyar Államnak és az EBRD-nek, hogy 15-15 százalékos részesedést szerezzen az Erste Bank Hungary Zrt-ben (EBH).

 

Az EBRD Igazgatótanácsa 2016. május 4-én jóváhagyta a tranzakciót. A magyar állam és az EBRD ugyanazon a vételáron veszi meg a 15 százalékos részvénycsomagot - mondta a miniszter.

 

A miniszter elmondta, hogy a befektetés részesedés vásárlásáról szól, tehát – az eredeti tervekkel ellentétben – nem emel tőkét a magyar állam és az EBRD. A szükséges fedezet a költségvetésben rendelkezésre áll. A pontos vételárat a szerződés aláírásáig bizalmasan kezeljük, azonban az elmondható, hogy egy olyan árban sikerült megállapodni, amely mind a magyar adófizetőknek, mind az Erste Bank Hungary részvényeseinek előnyös - ismertette a nemzetgazdasági miniszter.

 

Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár emlékeztetett: az EBRD-megállapodásban – a fenti részesedés-vásárláson kívül – rögzítették, hogy a magyar kormány egyrészt csökkenti a bankszektor terheit, másrészt kialakít egy olyan viszonyrendszert a bankszektorral, amely stabil alapot adhat a hitelezés bővülésének. A kormány mindkét vállalásának eleget tett, mindezt a részesedés-vásárlás pedig megpecsételi.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség